Österlen

Österlen och bl.a. Kivik är otroligt mysigt - hit åker jag gärna över en helg. Österlen är så vackert, det finns många trevliga ställen att bo över på och det finns en mängd fina restauranger att välja på.  

Utsikt från Stenshuvud
Utsikt från Stenshuvud

Jag hade länge önskat att få cykla på Österlen när äppleträden blommar. I maj 2016 upptäckte jag av en slump ett erbjudande via Sydsvenskan  - två nätter på Agda Lund till halva priset och då ingick hyra av cykel och picknickpaket. Jag ringde svägerskan och tre dagar senare befann vi oss i Kivik - såå mysigt! Vi hittade en trevlig cykeltur som gick genom Kivik ner till hamnen, förbi fotbollsplatsen och Kiviksgraven sedan vidare på Karakåsvägen mot Kiviks musteri. Bara några 100 meter innan du kommer fram till Kiviks musteri, hittar man Kajsa H konst och keramiker,  superfina saker! Musteriet fick så klart också ett besök och det blev många foton tagna på äppelträden som stod i knopp - precis på väg att slå ut. Efter besöket på musteriet så fortsatte vi på samma väg. Den leder fram till parkeringen som heter Hällevik, vid Stenshuvuds nationalpark.  Där finner man Skåneledens orange markering som går in i skogen och vidare ut på en äng där vi parkerade cyklarna. Sedan bar det uppför till Stenhuvuds norra utsiktispunkt som är den högsta, 97 m ö h. Här satte vi oss och njöt av utsikten över Hanöbukten och vår picknick.  Ska du cykla när äppleträden blommar så är det runt 20 maj du ska sikta på. Då blommar även rapsen. Det är så fantastiskt vackert i naturen vid denna tiden. Allt vackert som naturen har att erbjuda ger mig så mycket ny energi och en härlig känsla av välbefinnande.

Österlen har. som jag skrev inledningsvis, mycket att erbjuda - bl.a. i matväg. Bor du I Kivik och vill ha promenadavstånd till restaurangen så kan jag rekommendera Eva på torget. En liten restaurang som inte ser så inbjudande ut utifrån men när du kommer in så får du en annan känsla. Jag tyckte att det var mysigt och fick väldigt god och trevlig service. I menyn finns det inte så mycket att välja på men det som finns där är varierat så att alla borde hitta något som tilltalar dem. Buhres fisk är en välkänd restaurang  i Kivik. Jag har bara suttit på deras uteplats där du beställer mat från luckan i väggen men har inte varit så imponerad av varken laxen eller sillen. Det har varit gott men inte lämnat några bestående minnen. Det är så klart annorlunda att serveras i deras fina miljö med utsikten mot havet.


Killegården
Killegården
Killegårdens bed & breakfast är det bästa stället jag har bott på i Kivik. Det är en gammal fyrlängad gård som gjorts om till hotell. Vi hade ett stort dubbelrum en trappa upp med terrass, en soffgrupp - trevligt inrett och bjälkar i taket. Mycket charmigt!

Frukosten var helt fantastisk!

Bästekille gårdshotell
Bästekille gårdshotell

Bästekille gårdshotell är en charmig gård som ligger en bit utanför Kivik. Vi fick ett mycket fräscht rum med fönster åt två håll - underbara vyer! Rummet var mycket rymligt och fräscht. Frukosten var också bra och den enda nackdelen som vi såg, var att du inte har gångavstånd till någon restaurang.

Agda Lunds
Agda Lunds

Agda Lunds bed & breakfast för tankarna till ett gammeldags pensionat - mycket charmigt! Frukosten var god men det fanns inte så mycket att välja på. Till det priset som vi betalade är det svårt att klaga. Vi var här år 2016 och jag tror att det är nya ägare.Brösarps Gästgifveri & spa

Brösarps gästgifveri & spa är ett annat trevligt ställe att besöka. 

Vi har varit här vid två tillfällen. Brösarps mat är en anledning till att vi gärna åker tillbaka men även deras spa är mysigt. Det var väldigt charmigt att sitta ute i en varm pool  samtidigt som snön singlande ner runt oss. 

Brösarps Gästgifveri & spa
Brösarps Gästgifveri & spa

Maten var som jag nämnde ovan, mycket god och även vackert presenterad vid båda tillfällena. Brösarps gästis har fått några utmärkelser för sin mat och det är de väl värda! 

Man ska veta att rummen i den lägre prisklassen är väldigt enkla - dock rent och fräscht! Vid vårt andra besök uppgraderade vi oss och fick ett trevligare rum - det tyckte vi att det var värt. Frukosten innehöll allt man kan önska och lite till - den skånska äggakakan glömmer jag inte i första taget.


Karlaby Kro på Österlen

Den första resan på 2020 gick till Karlaby kro i Tommarp, en bit utanför Simrishamn. Vi fick ett riktigt bra erbjudande av Secret escapes- ett paket med trerättersmiddag, ett glas vin, tillgång till spa, övernattning till en bra peng - det vara bara att slå till! 

Vi togs emot av trevliga Sofia i receptionen som var noga med att tona ner förväntningarna på det spa som Secret escapes hade nämnt i paketet. Hotellet beskriver det som ett orangeri. Det är inte helt uppvärmt men det var väldigt fint och stämningsfullt. Det finns bastu och det går att boka behandlingar. Vi tyckte att poolen var för kall för att bada i men det var mysigt att sitta i sin badrock i en vilstol och lösa korsord. 

Rummet vi fick var riktigt tjusigt! Ett stort hörnrum med soffgrupp, skrivbord, både badkar och dusch. 

Karlaby kro är nog mest känt för sin fina mat - vilket recensioner på t.ex. Tripadvisor visar. Vi var också väldigt nöjda med maten. Frukosten var synnerligen trevligt uppdukad!


Kronovalls slott

Kronovalls slott ligger mellan Tomelilla och Brösarp på Österlen. Huvudbyggnaden har två våningar och är uppförd 1760. Kronovall byggdes om på 1890-talet till ett slott i fransk barockstil. År 1991 överläts Kronovall till Riddarhuset och sedan 1996 arrenderas det av Åkesson & Söner Vin AB. 

Vi fick ett erbjudande om övernattning och femrättersmiddag med vinpaket. det ingick också en guidad tur till champagnekällaren där vi fick prova på Åkessons mousserande vin. Vi bodde på slottet där rummen behöver fräschas upp men slottskänsla är det absolut! En mycket trevlig bekantskap med god mat och dryck!

Mer om Österlen hittar du om du klickar på "knappen" nedan!

Visst är det lite närmre himlen från Österlen.....

och nog är det också här som själen kan få ro...