Vis Rogoznica Primosten

Kroaten gav mersmak när vi var där 2017. Årets resa inspirerades till viss del av filmen Mamma Mia (here we go again) som spelades in på ön Vis men även av vår Kroatienexpert Renata som ofta åker till Rogoznica. 

Vi valde att starta semestern på ön, där vi stannade fyra dagar och därefter tog vi oss till Rogoznica som är en liten semesterort, några mil norr om Split (mellan Primosten och Trogir). 

Vis - Mamma mia så vackert!

Vi flög till Split och hade förbeställt en taxi därifrån till hamnen. Vi var 9 personer och betalde ca 60 euro enkel resa. Det går även bussar till hamnen - hållplats precis utanför flygplatsen men vi skulle landa kl 9.15 och ville verkligen hinna med färjan som gick klockan 11.00  (nästa gick 15.30), så det kändes väldigt smidigt att ha en taxi som väntade. Jag gjorde en snabb "marknadsundersökning" på transfer till hamnen i Split och fastnade för Croatian transfer som hämtade oss i en stor, ny Mercedesbuss. 

Vis ligger 45 kilometer från fastlandet och nås med färjebolaget Jadrolinija - https://www.jadrolinija.hr/. Resan tar ungefär två timmar. Ett tips är att köpa biljetter online. Vi hade otur med ett försenat plan och insåg att det skulle bli svårt att hinna med båten. När taxin närmar sig färjan ser vi bilrampen hissas upp. ÅH nej, vilken otur....men så plötsligt kommer den en bil körande mot färjan och döm vår förvåning då rampen hissas ner igen. Besättningen upptäckte vår taxi och sa åt oss att skynda oss ombord. Vi tog vår packning och sprang över bilrampen. Vilken lycka - och skönt att bara kunna plocka fram biljetten. Vi hade aldrig hunnit med om vi inte hade köpt biljetter i förväg. Nu är det inte hela världen att missa färjan - det hade säkert varit trevligt att få en dag i Split. Det finns flera ställen där du kan låsa in ditt bagage och gamla stan ska vara väldigt fin - 15 minuters promenad från hamnen. Du kan också få båttaxi från Split till Vis men det tyckte vi var för dyrt - ett antal tusenlappar kändes onödigt mycket. 

När du anländer Vis hamn kan du dels välja att ta en lokalbuss som står och väntar på färjan eller så tar du en av de taxibilar som också står vid färjeläget. Taxin till Komiza kostade ca 200 kuna - ca 280 Skr. Vi fick en taxi för 8 personer (men vi tryckte in 9 pers) med en riktigt trevlig taxichaufför vars bolag hette Taxi Tole. Han berättade mycket om ön. 

Vis var fram till år 1989 stängd för turister, då den dåvarande jugoslaviska armén hade en militärbas på ön. Det bor knappt 4000 personer där, enligt Vagabond.com. Idag utgör turistnäringen en stor inkomstkälla för lokalbefolkningen. De två största städerna på Vis är staden med samma namn och Komiža. Vi valde att bo i Komiza, vilket visade sig vara absolut bästa valet. Vi gjorde ett besök i staden Vis (med lokalbuss) men tyckte att Komiza är klart charmigast. 

Vy från Zambarlins apartments
Vy från Zambarlins apartments

Komiza

Komiza är en en liten, lugn ort på Vis - det är som att stiga in i en annan tid med ett stilla lunk i smala gränder. Inga hotell syns till. Vi valde att bo på Zambarlins Apartments - det enda huset med pool, enligt vår taxichaufför. Jag kan varmt rekommendera deras lägenheter - alldeles nybyggt, snyggt och fräscht, bra läge och vacker utsikt från lägenheten som heter Matilda. De har lägenheter med plats för upp till 6 personer - https://www.komiza-zambarlin.hr/

Som jag nämnde så är det väldigt lugnt och stilla i Komiza - inget för partymyran! Men det hör till saken att vi anlände redan 23 juni. Vi fick höra att det är betydligt mer turister i juli och augusti. Vi brukar resa innan den stora semesterströmmen invaderar de populära resmålen - det finns många fördelar med det. Mest för att slippa köer och trängsel men också för att det är lättare att hitta bra boenden och dessutom är det ofta något billigare. 

Utsikt från strandbaren på Gusarica beach
Utsikt från strandbaren på Gusarica beach

Vi tyckte om stranden Gusarica som ligger norr om centrum. Du går ner till hamnen och följer gränden som går till höger. Efter några minuter kommer du fram till en pizzeria och där nedanför ligger stranden där du också kan hyra solstolar och parasoll. Här finns även en strandbar. 

Inte ett hotell så långt ögat kan nå!
Inte ett hotell så långt ögat kan nå!
St Nicholas
St Nicholas


Högt uppe på en kulle, ovanför staden ser man St Nicholas kyrka. Vår taxichaufför berättade att St Nicholas vakar över barnen och även över besättningen på alla fiskebåtar. Varje år bränner man en båt upp vid kyrkan till Nicholas ära. Vi hade ca 1, 5 km från vårt hus upp dit - som gjort för en rask morgonpromenad med rejäl lutning! På vägen tillbaka stannade vi så klart vid bageriet och köpte nybakade bullar till frukost. Bra start på dagen!

Staden Vis

En dag blev det en tur till staden Vis med lokalbuss. Det var hett - mer än 30 grader så orken tog snabbt slut men vi kunde snabbt konstatera att Komiza är mysigare och har finare stränder. Vi besökte restaurang Pojoda, rekommenderad av många. Det var en väldigt mysig miljö. Vi vuxna valde fisk som vi fick förevisad av kyparen. Han berättade om de olika färska fiskarna som han hade på ett stort fat. Till fisken fick vi stuvad mangold, sallad och potatis. Det var gott men jag hade nog för höga förväntningar och trodde att det skulle smaka mer än gott.....

Kyrkan högst upp i byn
Kyrkan högst upp i byn
Utsikt från St Nichoplas kyrka
Utsikt från St Nichoplas kyrka
Speedbåt - Blue cave
Speedbåt - Blue cave

Båttur

Resans höjdpunkt var en båttur runt ön. Det finns en mängd olika båtar/byråer som har turer av varierande slag - till blå lagunen, till stränderna där Mamma Mia spelades in och rundturer. m.m. Vi fastnade först för en dagstur med ett par som lagar lunch på båten, spelar och sjunger till lunchen och spelar ABBAlåtar när man lägger till vid stranden från filmen. Tyvärr var den turen slutsåld så istället blev det en rundtur med Blue Cave tourist agency. En rundtur runt ön med olika nedslag och lunch på ett litet ställe vid en strand. Firman hette och turen gick med en speedbåt med plats för ca 12 personer. 

En av flera grottor längs med Vis kust
En av flera grottor längs med Vis kust

Jag var lite spänd i början av turen - det gick hiskeligt fort! Efterhand kunde man slappna av och så småningom kände jag att det var riktigt häftigt att fara fram i hög hastighet. Vi njöt av färden som bjöd på fantastiskt vackra stopp. Tyvärr pratade vår guide väldigt knagglig engelska och vände sig mest till de passagerare som pratade kroatiska vilket gjorde att vi inte fick mycket information om de ställe vi kom till. Trots den dåliga guiden så var vi väldigt, väldigt nöjda! Vi fick en fartfylld tur med nedslag på många vackra platser och underbara bad i det turkosblå vattnet.


Sååå fint vatten!
Sååå fint vatten!

Några restauranger i Komiza som är värda att nämna är framförallt där vi åt lunch - Fabrika som hade jättegod mat och en välfylld, rolig meny. Med facit i hand så skulle vi valt den restaurangen även kvällstid men det gjorde vi inte. Vi valde istället de lite finare restaurangerna på kvällarna som har fantastiskt läge och mysiga miljöer - Konoba Bako, Barba och Jastozera. Den sistnämnda användes till några scener i Mamma Mia. Men faktum är att vi var inte så imponerade över maten - kanske hade vi för höga förväntningar...

1 kg Calamares fritti på Jastozera
1 kg Calamares fritti på Jastozera
Pojoda - välkänd restaurang i staden Vis
Pojoda - välkänd restaurang i staden Vis
Mamma Miamiljö
Mamma Miamiljö

Fantastisk utsikt från Konoba Barda
Fantastisk utsikt från Konoba Barda
Fisk serveras överallt i alla former
Fisk serveras överallt i alla former

Många trånga gränder I Komiza och Vis
Många trånga gränder I Komiza och Vis
Mycket charm
Mycket charm

Rogoznica

Rogoznica by night
Rogoznica by night
Vy från Perla resort
Vy från Perla resort
Dragons eye
Dragons eye

Efter 4 härliga dygn på Vis så var det dags att åka vidare till Rogoznica som nog är okänt för många. Rogoznica är en liten turist- och fiskeort med ca 2 400 invånare som bjuder på sol och stränder, marinan med flotta båtar, många trevliga restauranger och flera fina utflyktsmål i närheten. Jag och min familj hade valt att bo på Perla resort - vilket jag tror är det enda hotellet i stan. Perla är ett fyrstjärnigt hotell som visade sig var nybyggt och väldigt fräscht. Vi fick en stor fin lägenhet med utsikt mot pool och strand. Hotellet är superfint men ligger lite utanför stan - ca 20 minuters promenad både till stan och stranden. Det finns en trevlig strandpromenad till stan som kantas av tjusiga villor och små badställen.  I Rogoznica finns också Dragons eye - en saltvattenssjö där man kan bada och hoppa från klipporna.

Utsikt från balkongen på Perla
Utsikt från balkongen på Perla
Perla resort
Perla resort
Kompis i poolen
Kompis i poolen
Trevlig personal i receptionen
Trevlig personal i receptionen

Vi sammanstrålade med svåger, svägerska, kusinerna samt Renata och hennes familj på Oaza. Oaza är en mysig strandbar där vi tog en Aperol Sptriz och såg solen färga staden i ett rosa skimmer för att sedan försvinna ner bakom bergen. Därefter promenerade vi ca 10 minuter, då  vi gick över bron som leder till gamla stan där restaurangerna ligger i en lång rad, vägg i vägg längs med vattnet. Renata och hennes man Petter menade att konoba San Marco är den bästa restaurangen i Rogoznica och det var verkligen bra och trevlig service. Vi var ett gäng på 14 personer som åt tillsammans - olika rätter - alla var riktigt nöjda med sin mat. Dessutom väldigt prisvärt - ett väldigt gott betyg! San Marco blev också vår favoritrestaurang. Vi åt där flera gånger och sista kvällen satt vi på deras terass, en trappa upp och såg på den vackra solnedgången. 

Våra Kroatien-/reseexperter Petter och Renata i förgrunden, på Oaza
Våra Kroatien-/reseexperter Petter och Renata i förgrunden, på Oaza
Solnedgång i Rogoznica
Solnedgång i Rogoznica

 Primosten

Primosten som ligger 6 km från Rogoznica är det nog många som känner igen. Primosten har riktigt fina stränder och det syns att de har fler turister än Rogoznica - inte på ett negativt sätt - charmen finns kvar men  ett större utbud av restauranger längs med stranden och även annat man kan tänkas önska som turist. Jag såg inte så mycket av gamla stan i Primosten men det lilla jag såg var riktigt pittoreskt - jag kan lätt tänka mig att återvända hit! 

Gamla stan i Primosten med kyrkan på toppen
Gamla stan i Primosten med kyrkan på toppen
Sköna solstolar och fina parasoller i Primosten
Sköna solstolar och fina parasoller i Primosten

Kroatiens vatten är magiskt - glittrande i fantastiska färger från ljusaste blått till starkt turkos! Ett bra val för sol- och badsemester!

Vill du läsa mer om resmål i Kroatien? Klicka på knappen nedan.