Kullaberg

Minisemester är ett härligt ord! Att sticka iväg över en långhelg ger så mycket. Förra gången vi åkte med min bror och svägerska, bar det av till Österlen. Denna gång, sista helgen i oktober 2021, åkte vi till Kullen - Kullaberg, en vacker, spännande del av Skåne. 

Boende 

Vi valde att bo på Bräcke gård som vi hittat på Booking.com. Jag väljer hellre att boka direkt med ägaren så med lite efterforskningar hittade jag Bräcke gårds egen hemsida och kontaktade ägaren via mail. Gården ligger bra om man har bil, nära till allt. Det finns två likadana sovrum på ovanvåningen, kök och sällskapsutrymme på bottenvåningen. 

Badrummet ligger också på bottenplan. Det finns ett litet  biljardbord i en hörna av sällskapsrummet, vilket var trevligt! Lite väl trångt men det funkade att spela. Vi tyckte boendet var väldigt funktionellt för fyra vuxna personer. Mysigt att fixa god mat på kvällarna och äta lunch ute. 

Dennis & Susanne som driver Bräcke gård var väldigt måna om att vi skulle trivas. Vi kan varmt rekommendera boendet.  Blev du sugen på att veta mer så besök dem på Facebook:  https://sv-se.facebook.com/brackegard/ eller klicka på svarta knappen nedan.

På bilden nedan ser man huvudbyggnaden på Bräcke gård. Vi bodde i en byggnad till vänster som inte syns i bild. De andra bilderna är från kök och sällskapsutrymmena. 

Nimis

Ett av våra utflyktsmål var Nimis. Vi hade läst och fått tips, på utmärkta resebloggen Rucksuck, bl.a om hur vi skulle hitta dit. Eva Gyllenberg som bloggaren heter, gör en mycket bra beskrivning av hur man hittar Nimis men även hur svårt det är att ta sig dit. Jag är helt enig med bloggaren Eva - det är en tuff vandring dit. Du bör ha en hyfsad fysik och bra skor - absolut inget för små barn. Man bör också vara försiktig när man väl kommer fram. Det är på egen risk man går igenom Nimis med rostiga spikar, lösa plankor osv.

Man kommer först förbi den gamla fina gården Himmelstorp som figurerade i serien om Kullamannen. Vi tog en titt på första avsnittet på Kullamannen och gården var verkligen sig lik från den gamla TV-serie. Gården har anor från 1400-talet. 

Var det värt strapatsen?  Jaaa, det var det verkligen! Jag var mäkta imponerad av detta konstverk och tyckte det var en fantastisk upplevelse att ta sig dit och vara där. 

Rundvandring Arild - Skäret 

När man vandrar så vill man helst inte gå en sträcka och därefter vända och gå samma sträcka tillbaka. Denna rundtur hittade vi på Upptacksfard.se. Man följer havet åt ena hållet och går sedan bland bebyggelsen tillbaka. 

Vi parkerade i hamnen i Arild och startade vår vandring längs med havet i riktning mot Skäret. Lätt vandring på fin stig genom Nabbens naturreservat och väldigt vackra vyer. Vid Skärets hamn vände vi upp mellan husen och gick tillbaka till Arild. Turen är på ca 8 km. 

Krapperups slott

Krapperups slotts äldsta delar är från 1300-talet. På 1500-talet byggdes slottet till med den huvudbyggnad vi ser idag. Godset drivs av Gyllenstiernas stiftelse. De sjuddigga stjärnor som finns på ena gaveln (se bild nedan) är Gyllenstiernas familjevapen. 

Vi besökte Krapperups kaffestuga där vi åt väldigt goda räkmackor. Därefter tog vi en promenad i slottsparken. Visst är Krapperups slott vackert?! Trevligt utflyktsmål!

Lunch på Mölle krukmakeri

Efter besöket på Nimis tog vi oss till Mölle krukmakeri där vi åt lunch. Ett charmigt ställe med vackra drejade krukor, muggar, fat m.m Det fanns många bord utomhus och vädret var vackert, så vi satte oss ute. Maten tog sin lilla tid men den var värd att vänta på! Specialitén på stället är Neapolitanska pizzor - mycket goda! Burratan var också väldigt god. Självklart inhandlade vi vars en kruka med en sjuuddig stjärna som är krukmakeriets signum. Mölle är en väldigt charmig ort som är värd ett eget kapitel. Klicka på knappen nedan för att läsa mer.

Kullaberg med den vackra, lätt dramatiska naturen inbjuder verkligen till fina vandringar. Här finns många trevliga matställen och mysiga kaffestugor. På sommaren lockar så klart även badet. Ja, Kullen är ett riktigt trevligt ställe att besöka. Tack kära bror och svägerska för ännu en mysig miniferie!