Bilsemester i Europa med hund 

Dortmund - Rust - Luxemburg - Bodensjön - Wilder Kaiser - Berlin

Första sträckan Malmö - Dortmund 70 mil

Vi valde att köra över Öresundsbron, vidare till Rödby och sedan färjan till Puttgarden. Därifrån är det 50 mil på autobahn ner till Dortmund. Startar man tidigt så har man hela eftermiddagen att ägna första resmålet åt. Lillebror hade önskat att få komma till Dortmund för att få se Signal Iduna Park, Dortmunds fotbollslags hemmaarena och museum. Hundarna fick inte följa med in på museet så de fick en härlig långpromenad med stormatte, i parken utanför. Vi hittade ett väldigt hundvänligt hotell där de hade dukat till hundarna när vi kom. Hotellet är inhyst i ett gammalt slott med ett tillbyggt annex. Hotellet  heter Arcadia Hotel Schloss Goldschmieding och ligger i Castrop-Rauxel straxt utanför Dortmund. En stor fin park omger slottet, där man kunde ta härliga hundpromenader. Verkligen trevligt och välkomnande! 

Dortmund - Cochem - Trier, ca 30 mil

Nästa etapp var kort och då passade vi på att köra in i Cochem för att få ett trevligt lunchstopp. Cochem gav mersmak - hit vill vi åka igen och se mer! Väldigt charmigt med korsvirkeshus och ett pärlband av trevliga caféer och matställen längs med Mosel.  Efter en god lunch på Hotel Karl Mullers terrass, så körde vi vidare till Trier som är Tysklands äldsta stad. Här finns lämningar från romartiden - bl.a. Porta Negra - se bild nedan. Den romerske Kejsaren Augustus grundade denna stad år 16 f. kr. Vi bodde på hotel Römerbrucke som låg väldigt vacker vid Moselfloden. Hotellets restaurang hade en härlig terrass med utsikt över floden men rummen skulle behöva en ansiktslyftning. 

Porta Negra

Trier - Mullerthal i Luxemburg, 4 mil 

Jag hade i mitt planerande, sökt efter fina vandringleder i trakten och funnit "Lilla Schweiz" i Luxemburg - en kort tripp från Trier.  Vi besökte turistbyrån i Mullerthal och fick en karta över vandringleder i området.  Skogen var riktigt trolsk  med mycket klippblock och promenadvänliga stigar. Efter vår vandring hade vi ca 45 minuters körning till Rust i Tyskland, där vi skulle stanna två nätter för att besöka Europapark. 

Cochem vid Moselfloden med slottet Reichburg i bakgrunden

Hotel Römerbrucke i Trier vid floden Mosel 

Mullerthal trail

Utanför utmärkta Rooster bed and breakfast i Rust. Hundvänligt! 

Rust med Europapark

I Rust bodde vi på ett nybyggt bed and breakfast - Rooster,  som visade sig vara en byggd villa med fräscha, fina rum som drivs av en charmerande värdinna. Perfekt läge med gångavstånd till nöjesparken Europapark. Detta nöjesfält kan mäta sig med USAs stora parker.  Här finns något för alla. Allt från enorma berg-o-dalbanor till häst- och ABBA-show. Vi valde att ta två övernattningar i Rust och fick en heldag på nöjesparken.  

Rust - Bodensjön 17 mil

Nästa etapp blev också en kort resa. Målet var nu Bodensjöns norra del, en liten ort som heter Uhldingen-Mühlhofen. Jag hade hittat ett hotell vid namn Pilgerhof -  med familjerum till skapligt pris och privat strand vid sjön. Det låg verkligen väldigt fint med en servering i trädgården ner mot vattnet och solstolar på rad vid sjön. Badet var klart godkänt med tanke på att det är en sjö. Även här tog vi två övernattningar. Det gav oss tid att besöka blomsterslottet på ön Mainau - en fröjd för en f.d. florist och trädgårdsvän! Barnen uppskattade fjärilshuset. Vid utcheckningen av hotellet blev det tyvärr tråkigheter då hotellchefen menade att vi hade fått ett felaktigt pris via mail....trist! 

Bodensjön - Ellmau, Wilder Kaiser i Österrike, ca 35 mil

Från Bodensjön gick resan mot härliga Österrike. Vi har tidigare åkt skidor i skidområdet som kallas Wilder kaiser och tyckte att det skulle vara trevligt att besöka området på sommaren. Jag hade hittat ett lägenhetshotell med pool som låg på promenadavstånd från liftarna. Landhof i Ellmau visade sig vara ett superbra boende som jag varmt kan rekommendera. Stor rymlig lägenhet med kök och en liten uteplats. Här bodde vi 5 nätter och tillbringade en hel del tid vid poolen. Det blev så klart också vandringar och sommarrodel. Inga problem med hundar i äggliften. 

Ellmau - Berlin, 70 mil

Näst sista etappen var lång men det är autobahn nästan hela vägen. 

Berlin visade sig vara en väldigt trevlig och hundvänlig stad. Vi bodde i utkanten, väster om Berlin på Rotdorn hotel. Ett gammaldags hotell där rummen är stora med högt till tak, stora fönster och antika möbler -  personligt. Tunnelbanan låg snett över gatan så det var lätt att ta sig till centrum. 

I Berlin finns många historiska platser som vi ville se. Då hundarna var med så valde vi bort museum och det finns många minnesmärken utomhus - som exempelvis över berlinmuren och förintelsens offer. Ett trevligt sätt att upptäcka Berlin på är att ta en båttur på floden Spree. Det gjorde vi och hundarna var också välkomna ombord. Vi besökte också East side gallery. Det gick riktigt smidigt att ha med dem i storstaden. Inga problem heller på tunnelbanan som vi nyttjade flitig, Vi åkte också till ett outlet som heter Berlin designer outlet, där vi fyndade. Efter tre intensiva dagar var det dags att tänka på hemfärd. 

Rubezahl-Alm på bilden här till vänster, ligger 1200 m.ö.h. i bergen ovanför Ellmau. Hütten är byggd 1778, där en österrikisk omtyckt TV-serie,  "Der Berg-doktor" har spelats in . Verkligen speciell invändigt och en härlig terrass med häng utöver berget - WOW! Här tog vi en lång paus. 


Berlin - Malmö 60 mil via Puttgarten

Vi brukar välja att köra via Puttgarten - Rödby, då det går färjor så ofta där emellan. Sammanfattningsvis måste jag säga att det blev en minnesvärd och väldigt rolig semester. Det är så trevligt att ha hundarna med. Det är ingen som höjer på ögonbrynen när man kommer med hund till restaurangen - inte ens när det regnade och de var våta! 

Mer inspiration till en bilsemester? Klicka på knappen nedan! 

Här är fler sidor som kanske kan intressera dig. Klicka nedan.

En minnesvärd resa - så enkelt att semestra med hund ute i Europa!