Torvehallerne, Huks Fluks & 

Tage Andersen...

och en recension av CitizenM hotell.

ÖRSTEDSPARKEN
ÖRSTEDSPARKEN

En minisemester i Köpenhamn är alltid lika trevligt! Denna gång hade vi hittat ett erbjudande på CitizenM Copenhagen Rådhuspladsen. Ett fyrstjärnigt hotell på bästa läge för 887 kr för en natt  i ett dubbelrum. Det kunde man inte tacka nej till! 

CitizenM Copenhagen Rådhuspladsen

Hotellet var svårt att hitta. Det var en synnerligen blygsam skylt vid entrén. Väl inne i trappuppgången tog vi hissen upp till 7e våningen där vi blev trevligt mottagna. Hotellet är verkligen "hi-tech". I receptionen checkar man in på en dator och skapar sin dörrnyckel genom att scanna ett kort. Det fanns gott om personal som hjälpte till. Vi fick ett rum en trappa upp. Rummet var väldigt litet men fräscht och modernt. Trots att hotellet ligger mitt i stan där trafiken susar förbi dygnet runt, var det alldeles tyst. Belysning, mörkläggningsgardin, TV  sköttes från en I-pad. Jag sov väldigt gott i den sköna sängen och det berodde inte bara på en skön säng och att det var så tyst -  det blev alldeles mörkt i rummet när gardinen var nerhissad. Frukosten var OK men inte mer än så. I mitt tycke kändes hotellet supermodernt men sterilt och opersonligt. Kanske är det så att det faller ungdomar mer i smaken. Med tanke på vad vi betalade så var det väldigt prisvärt. 

Utsikt från hotellfönstret
Utsikt från hotellfönstret
Frukostmatsal
Frukostmatsal

Torvehallerne

Från hotellet hade vi en ca 10 - 15 minuters promenad till Torvehallarne. En trevlig promenad som gick genom den vackra, välskötta Örstedsparken. I Torevehallarne finns ett härligt utbud av grönsaker, frukt, blommor, kött, fisk och mycket, mycket annat. Det finns också ett bra utbud av matställen där man kunde slå sig ner eller köpa något färdigt med sig hem. Vi såg pizzeria, smörrebröd, vegetariskt, vietnamesiskt m.m Vi valde hemmalagade tacos. Torvehallarne var en mycket trevligt bekantskap! 

Restaurang Huks Fluks på Gråböderstorvet

Vi hade tur med vädret och fick en underbart ljummen augustikväll. Det var magiskt att sitta ute på Gråbröderstorget och njuta av den väldigt goda maten. Huks fluks är en tapasrestaurang med en spännande meny. De slår ett slag för den svartfotade Ibericogrisen som är deras specialité. Vi valde förutom Iberico, bl.a Burrata, getostsallad, tatar och torsk. Det var fantastiskt gott alltihop! Rätterna var stora och fyra rätter + bröd räckte fint till två personer. Miljön var supermysig med alla uteserveringar på torget som är omgivet av vackra gamla hus i olika färger!

Strosa runt i Köpenhamn

Det är verkligen ett nöje att strosa runt i Köpenhamn. Vi startade vid Rådhusplatsen och gick nerför Ströget. Det var vemodigt att se att många lokaler gapade tomma. När vi kommit ner vid Jorcks passage valde vi att ta av från Ströget och istället promenera längs med sidogatorna ner  till Magasin de Nord. Så klart måste man stanna till vid någon trevlig uteservering och ta en öl i solen - och ett par smörrebröd! Köpenhamnsinnerstad har massor av trevliga små trånga gator runt ströget, kantade med vacker bebyggelse.

Tage Andersens butik

För en florist och f.d. blomsterhandlare är det en fröjd att kika in i blomsterkonstnären Tage Andersens butik. Jag arbetade många år hos Invar Strandh som jag menar är Sveriges blomsterkung. Ingvar Strandh inspirerades som så många andra av Tage Andersen - jag med! 

Butiken som Tage också är museum (det är inträdesavgift), ligger en liten bit från Kongens Nytorv. Tage Andersen är inte bara en blomsterkonstnär utan designar även inredning. Jag är fascinerad och imponerad av hans verksamhet och verk. Man kan ana att det krävs något helt speciellt för att skapa sig ett internationellt namn som blomsterkonstnär. Jag vill säga att Tage Andersen är en unik konstnär med en alldeles egen stil. Jag uppskattar att han håller fast vid sin stil och sina favoritblommor.  Jag blev glad när jag såg att han skyltade sina fönster med  det som är så typiskt för Tage Andersen, bl.a. ymnighetshorn, förgätmigej, kungsängsliljor, plättar i luften och kamelia. Inredning av rostigt järn är också något jag förknippar med Tage. Det är en njutning att se nya vackra ting men jag uppskattar också att känna igen mig. 

Vill du läsa mer om Köpenhamn så klicka dig vidare på de svarta knapparna.

Ett dygn i Köpenhamn är ett synnerligen bra sätt att ladda batterierna. Vi hade tur med ett toppenväder vilket blev pricken över i på en synnerligen mysig vistelse i danska huvudstaden.  Det ger massor av ny, positiv energi!