Skidåkning i Andorra

Varför väljer man att åka på skidsemester i Andorra?

För oss betyder vädret väldigt mycket på en skidresa - det ska vara sol! Vi tittade på vilka skidorter som har mest sol och fann att Andorra bjuder på 300 soldagar om året. 

Serre Chevalier och Alpe d'Huez i Frankrike har lika många soldagar men Frankrike blev inte aktuellt denna gång.  En del skidorter redovisar istället antal soltimmar per dag och den ligan leds av Livigno & Sauze d´Oulx i Italien på ca 5 soltimmar/ dag. I Österrike är Bad Gastien och Saalbach i topp på  4 h/dag. Vi är mycket förtjusta i både Italien och Österrike men vi blev nyfikna på  Andorra och gjorde efterforskningar. Vi förhörde oss också med andra som varit där och fick intryck av att vi skulle få bra skidåkning på hög höjd i ett sol-och snösäkert system, mycket för pengarna och god mat. 

Det största skidsystemet heter Grand Valira. Där ligger byn Soldeu centralt i systemet. Det var många som nämnde Soldeu som det trevligaste stället att bo på - och det var ett bra val! 

Nöjda? Väderprognosen veckan innan vi skulle åka såg inte rolig ut men det blev ändå sol varje dag...och så bruna vi blev!

Läs vidare nedan om resan dit, skidsystemet och maten. 

Hur tar man sig dit? 

Vi flög från Kastrup till Barcelona vilket tar 3 timmar. Från Barcelonas flygplats kan man ta Andbus till Andorra. De har 6 avgångar per dag och det tog 3 h 45 min till vår by Soldeu. Priset för en ToR -biljett är 76 euro. Det blir en hel dag som går åt resan och det är så klart en nackdel när man jämför med andra skidorter. 

Det var dock en väldigt smidig resa där allt flöt på! Busshållplatsen finner man till höger, utanför terminal 2 och vi blev avsläppta precis utanför hotellet. Punktliga var de också. 

Boendet

Vi bodde på hotel Himalaia som är ett ganska stort hotell med bra standard. Vårt rum låg på femte våningen. Det var rymligt och väldigt bra med separat toalett och badrummet för sig. Min bror och svägerska hade ett mindre rum men i gengäld hade de en fin utsikt från en liten charmig balkong. 

Vi föredrar egentligen att på mindre hotell/pensionat, då det brukar bli mer personligt men det kunde vi inte hitta i Soldeu. En stor nackdel med stora hotell är att det blir för mycket folk vid frukosten. Frukostbuffén var verkligen bra med allt vad du kan önska - kock som gjorde omelett och pannkakor efter önskemål, olika småvarmt, pålägg, flingor och musli, många olika bröd och bakverk och en fin fruktbuffè. men som sagt - det blir lite stökigt i frukostmatsalen med så mycket folk. Helhetsbetyget på hotellet blir ändå med beröm godkänt!

Skidsystemet med pister och matställen 

Skidsystemet är stort - 210 km pist, 68 liftar och 128 nedfarter. Pisterna är breda och "glassiga" men det finns också några offpistområden om man vill ha större utmaningar. Det var inte många tillfällen då vi fick stå i kö. Vi upplevde att det var lite folk i backarna. Kanske hade Corona ett finger med i spelet? Dock var det mer folk i området kring Pas de la Casa - närmast franska gränsen. Den finaste och roligaste åkningen hittade vi runt El Tarter. Liftarna sväljer som sagt mycket folk. Det är mestadels sittliftar, med  4- och 6 säten. Vi hade två blåsiga dagar och då saknade jag vindskydd på sittliftarna - de var inte supermoderna. Från Soldeu, El Tarter och Canillio går det kabinbanor ("ägg"). 

En av våra favoritpister som jag måste nämna, heter Miguel och utgick från toppen ovan El Tarter - Tosa del la Llosada. Ta  andra pisten till vänster så har du en lång härlig, varierad pist att njuta av.

Bästa sittplatserna - Le Cabana
Bästa sittplatserna - Le Cabana


Sista dagen hittade vi en rolig blå pist som utgår från Portella (öster om El Tarter) som heter Rossinyol. Den leder till ett fika-/matställe vid El Forn som var trevligt. 

Vi var annars lite besvikna på maten i backarna. Dels för att det var glest med ställen att stanna på och dels för att de flesta var stora utan charm och ganska tråkig mat. Det finns dock några undantag. 

Ett mysigt ställe ligger i en sväng i pisten de Pessons som utgår från Pic Cubil. Här kan beställa ostron & champagne i baren som heter Amelie. Här finns också en finare restaurang och ett enklare selfserviceställe. 

Bästa sittplatserna (om man har tur) finns på La Cabana - se bilden ovan, som ligger där kabinbanan från Soldeu kommer upp. 

Pi Migida är ett matställe som vi tyckte var ganska bra. Det ligger vid liften som går upp från El Tarter. På några ställen (bl.a. vid Pi Migida) finns det korvkiosker som heter Frankfurt om man vill ha något enkelt. 

Ett bra matställe med många platser i solen, finns nere i El Tarter - det är en snackbar som har god mat - mycket att välja på!

Restauranger nere i byn Soldeu

La Caleta - en liten tapasrestaurang som ser  ganska simpel ut men vilken mat! Missa inte griskinden!

Restaurant La Cort del Popaire - är den bästa restaurangen som vi åt på. De har en rolig, lite annorlunda meny med både fågel, fisk, kött och vegetariska alternativ. Trevligt presenterat och väldigt gott - även vinet imponerade på oss! Verkligen fin mat till prisvärd peng!

Fat Albert - en bistro med lite mer rustik mat men även influenser från italien med t.ex. Caprese, pasta och pizza. Även här var vi mycket nöjda!

Sammanfattningsvis kan man beskriva skidsemester i Andorra som en solig vecka med härlig skidåkning, solbrända ansikten, väldigt god och prisvärd mat i byn Soldeu. Vi saknade små, mysiga matställen i backarna och vindskydd på sittliftarna men helhetsintrycket får med beröm godkänt - vi återkommer gärna! 

pst....Coronaviruset flåsade oss i nacken när vi reste hem.....men det är en annan historia - klicka nedan om du vill läsa om den.