Blekinge

På vår lilla roadtrip i Coronatider var Blekinge med skärgården ett av de ställen som jag såg fram emot mest - och jag blev inte besviken!

Malmö är vår startpunkt och efter en dryg timme blev det en fikapaus vid Sölvesborgsbron som är Europas längsta gång- och cykelbro med sina 760 m. Bron är väl värd ett besök - verkligen läcker design! Här fanns också ett matställe som såg enkelt men trevligt ut, med en väldigt inbjudande meny.  Sölvesborgsbron är  utsedd till en av de mest spektakulära broar i världen, enligt CNN  ( "A bridge too far? 11 spectacular new bridges that break the mold".  2016)

Sölvesborgsbron
Sölvesborgsbron

Därefter åkte vi vidare till Karlskrona och Scandic hotell. Hotellet har ett, i våra ögon, perfekt läge. Vi promenerade på 10 minuter till sandö sand för att bada. Stans sevärdheter och alla restauranger låg åt andra hållet som vi nådde med en kort promenad. Vi valde ett standardrum som var fräscht men tråkigt, väldigt charmlöst och opersonligt men det uppvägs av den toppenfina terassen där vi kunde sitta i det fina vädret och äta frukost. Utsikt över båtar, vatten och öar. 

Man förvånas över att hotellet inte passar på att visa sig från sin allra bästa sida och "fånga" turisterna när vi nu semestrar i Sverige. På lördagskvällen ville vi ta en drink på den fina terassen så sa personalen att de hade varken tid eller material till att göra en drink.....det fick bli en öl istället. Dåligt, tycker jag! De hade dessutom stängt restaurangen på söndagskvällen. Vid ett tillfälle när vi återigen ville nyttja den fina terassen i det fantastiska vädret, så bad vi personalen att fälla upp parasollen för att få skugga - då hittade de inte veven... Små onödiga missar som borde vara lätta att rätta till!  Nåväl-om jag återvänder till Karlskrona så skulle jag valt Scandic igen!

Skärgårdsbåtarna

Vi valde att göra en tur med Skärgårdstrafiken - den tur som kallas Världsarvsturen som avgår från Fisktorget och passerar bl.a. Brändaholm, Kungsholmen, Tjurkö, Aspö. Du kan  få en gudiad tur på Kungsholmen men det måste du ha förbokat annars får man inte stiga av på Kungsholmen. Karl den XI utsåg  Karlskrona som en bra plats att försvara Sverige på från fiender som kommer söderifrån (då Skåne var danskt). Han lät bygga flera byggnader som nu är världsarv bl.a Kungsholms fort. Här har det varit militär verksamhet sedan 1600-talet. Det var en trevlig guidad tur MEN återigen så förvånades vi att man inte är mer mån om att se till att turisterna får ut det bästa av sitt besök. Det var utlovad information om sevärdheterna från båten men det fungerade inte.....Annars måste jag säga att Skärgårdstrafiken imponerar med antalet turer och även prissättningen - mycket prisvärt, tycker jag. Trevligt att det finns möjlighet att ta en öl eller ett glas vin på turen!

På vägen ut i skärgården passerade vi Brändaholm som är ett otroligt charmigt kolonistugeområde - som gjort för ett vykort! Se nedan!

Brändaholm
Brändaholm

Vi hade turen att ha riktigt fint väder när vi besökte Karlskrona. Därför blev det blev en härlig eftermiddag på Saltö sand som erbjuder sandstrand, brygga, hopptorn, skugga i gräset under träden och en kiosk. härligt bad med fin botten! Det tog inte mer än 10 minuter att promenera dit från Scandic hotell. 

På vägen till Saltö hittade vi ett väldigt bra lunchställe (som även har kvällsservering).

BLOMLÖFS RÖKERI

Ett enkelt ställe med träbänkar men vilket läge! Det var fint att sitta i solen på kajkanten och njuta av deras fantastiska räksallader. Jag har aldrig fått så rikligt med räkor i en sallad! Mycket gott & mycket prisvärt! Det var så bra att vi besökte Blomlöfs även dagen därpå och valde salladen igen :)

Blomlöfs på Saltö - rekommenderas varmt!
Blomlöfs på Saltö - rekommenderas varmt!

Amiralitetsklockstapeln
Amiralitetsklockstapeln

På Stortorget i karlskrona hittar man både Fredrikskyrkan och Trefaldighetskyrkan. Den sist nämnda är en åttakantig byggnad med kupoltak. 

Självklart står det en staty av Karl XI på torget - han som grundat staden. Man kan läsa att torget länge var ett av Europas största torg. Det är stort - som gjort för militära uppvisningar men det är inte ett torg som bländade mig med sin skönhet precis - snarare upplevde jag torget som öde och faktiskt ganska tråkigt. 

Vi hade hört att Marinmuseet är ett måste när man besöker Karlskrona men covid-19 hade begränsat öppettiderna och även vad som var tillgängligt så med det fina vädret så blev det faktiskt inget besök där för vår del. Det kommer att bli fler besök i Karlskrona så det tar vi nästa gång. Däremot promenerade vi runt i stan och såg sevärdheter som t.ex. Amiralitetsklockstapeln. Denna klockstapel uppfördes år  1699. Klockan fungerade som en vällingklocka som var tänkt att effektivisera arbetet genom att ange tiden.

Stortorget med Fredrikskyrkan
Stortorget med Fredrikskyrkan

Vi besökte Karlskrona sista veckan i juni. Det är ju alldeles i inledningen av semestertider men jag är förvånad över att staden var så pass öde - det var ju toppenväder. När vi anlände i Varberg någon dag senare mötte vi ett helt annat folkliv, trots att vädret då svängt om och blivit sämre. Blekinge kallas ju ibland elakt för Sveriges baksida vilket jag tycker är orättvist - här är mycket att se! 

Jag rekommenderar verkligen Blekinge - här finns många smultronställen! Vi kommer gärna tillbaka!

Fint läge på Blomlöfs!
Fint läge på Blomlöfs!