Långweekend i RomH

4 nätter i Rom - resan då allt stämde!

Vissa resor blir bättre än andra. Jag planerar noga, undersöker och granskar mycket innan resan för att det ska bli så bra som möjligt. Den här resan överraskade med att mycket blev långt över förväntan (även om förväntningarna var väldigt höga). Vi reste vid månadsskiftet september - oktober och hade 26 - 28 grader varmt på dagarna och 20 på kvällarna. Vädret betyder en hel del - speciellt när du ska promenera runt. Solen var så klart en del i att det blev så lyckad resa!    Läs, se bilder och låt dig inspireras!

Monumento Nazionale a Vittorio Emmanuele II
Monumento Nazionale a Vittorio Emmanuele II
Pantheon
Pantheon
Colosseum
Colosseum
Forum romanum
Forum romanum

Flyg och transfer till Rom 

Vi valde att flyga med Norweigan från Kastrup till Romas internationella flygplats Fiumicino en fredagkväll. Hemresan gick på tisdag förmiddag med Ryanair från den mindre flygplatsen Ciampino. Att flyga med Ryanair vill vi gärna undvika då man alltid åker på extraavgifter men själva incheckningen på denna lilla flygplats Ciampino var riktigt smidigt. 

Vår värd på boendet hade fixat transfer från flygplatsen. Det kändes skönt att ha en chaufför som står och väntar när man landar på kvällen. Det kostade oss 50 euro vilket vi tyckte det var väl värt. Efter en halvtimme mötte vår värd Cristian oss inne vid bron Ponte Sisto för att ta med oss till hans fina guesthouse.


Pettinari Village - underbart boende på bästa läge!

Pettinari Village

På Booking fann jag detta underbara Bed and Breakfast /guesthouse som hade fått extremt bra betyg - 9,6 av 10 poäng av  350 recensioner. De trevliga rummen ligger i ett hus som är byggt på 1700-talet - högt i taket med synliga bjälkar och ett vackert trägolv. Ingen lyx - enkelt, fräscht och hemtrevligt! Luftkonditioneringen var vi glada för då vi hade så varmt och härligt väder. Värden Cristians service och hjälpsamhet var utöver det vanliga - vilket säkert har en stor del i det höga betyget. 

När vi kom till rummet blev vi överraskade av "happy anniversery" med skumpa (se bilden på sängen). Det finns 3 rum och vi hade valt terassrummet vilket jag varmt rekommenderar! Terassen som är i etage, var magisk att sitta på - med både matbord och dessutom en lounge en liten trappa ned. Vi intog frukost på morgonen vid matbordet och på kvällarna satt vi i loungen, tände ljuslyktorna och bara njöt! 

Vi hade ett kylskåp på rummet där Cristian fyllde på frukosten - bara att plocka fram när vi önskade! Det fanns också en nespressomaskin och brödrost. Cristian bjöd också på en hembakad chokladkaka och en flaska rödvin vid ankomsten - tala om att känna sig välkommen!

Underbar terass
Underbar terass

Läget på boende är alltid superviktigt och just i Rom där sevärdheterna duggar tätt i centrum ska du bo strategiskt rätt. Från Pettinari Village kan du promenera till alla de största sevärdheterna:

  • 30 minuter till Colosseum
  • 40 minuter till Vatikanstaten 
  • 5 minuter till restaurangerna i Trastevere (vilket var såå skönt att ha nära till, då vi hade promenerat hela dagarna)
  • 5 - 10 minuter till Campo di fiori & Piazza Navone
  • 13 minuter till Panteon
  • 20 minuter till Fontana di Trevi
  • 25 minuter till Spanska trappan
I Pantheon
I Pantheon
Fontänernas stad
Fontänernas stad
Campo di Fiori
Campo di Fiori
Hålet i taket på Pantheon
Hålet i taket på Pantheon
Triumfbågen vid Colosseum
Triumfbågen vid Colosseum
Sixtinska kapellet i Vatikanstaten
Sixtinska kapellet i Vatikanstaten

Restauranger

Ristorante la Scala in Trastevere
Ristorante la Scala in Trastevere

Det italienska köket är ju fantastiskt och så klart vill man äta riktigt bra italiensk mat när man väl är där. Det är ett enormt utbud av trattorior, bistro, pizzerior osv Jag läste tips på andra resebloggar och kollade även Tripadvisor. Vi ville äta i området som heter Trastevere. Trastevere är latin och betyder "på andra sidan Tibern. Vi promenerade över bron Ponte Sisto  ett stenkast från vårt guesthouse, för att komma dit. Området är fyllt av turiser på kvällarna - många ungdomar och restaurangutbudet är helt fantastiskt! En restaurang som flera rekommenderade var La Scala, vilket visade sig vara ett bra tips. Vi satt på uteserveringen utmed den lilla piazzan där en kille spelade och sjöng väldigt bra. Det var en riktig Lady & Lufsenkväll!

Grazie & Graziellas uteservering
Grazie & Graziellas uteservering

En annan trevlig restaurangi Trastevere var Grazie & Graziella. Lite enklare bord och stolar, lite yngre publik, lite mindre meny men väldigt god mat.  


Tips på trevlig "sevärdhets-promenad"

Denna runda gick vi första dagen - det blev en väldigt trevlig dag då vi gick nästa 20 000 steg. Med vårt fina boende Pettinari Village som utgångspunkt får du här tips på hur du kan lägga upp din promenad där du kan bocka av några av Roms största sevärdheter.  

Använd din karta på din I-phone. Jag bara sökte sevärdheten och valde sedan vägbeskrivning.OBS - inte med bil - välj gång. 

Jag startade på Via dei Pettinari och sökte först Campo di Fiori. Kartan på telefonen tar dig genom gränderna och snart når du ( knappt 5 minuter) torget Campo di Fiori. Där finns ett livligt folkliv med torgstånd där du kan köpa  frukt, bär, blommor, kryddor, pasta och mycket annat. När är färdig med torghandeln,  fortsätter du med att knappa in Piazza Navone på din telefon och det tar inte många minuter förrän du ser en stor öppen plats med flera fontäner - Piazza Navone. Här är det trevligt att ta en kaffe med fika och titta på folk och fontänerna. Det är fantastiskt att tänka sig att det var en stadion för ca 2000 år sedan! 

Nu är det dags att ta sikte på Pantheon som inte heller ligger långt borta. Pantheon är ett antikt tempel - helgedom åt gudarna. Gå in i Pantheon och titta på allt det vackra - missa inte hålet i taket. Från Pantheon går rundan vidare till Fontana di Trevi. Sätt dig inte på kanten - då blåser vakterna ilsket i visselpipan. Här måste du så klart också kasta ett mynt över axeln för att säkra din återkomst till Rom. Kanske dags för en glass? Gelateria Valentino är värd ett besök - se de fantastiska omdömena på Tripadvisor! 

Nästa stopp är Spanska trappan - bara 8 minuter bort från Pantheon. Här får du trava upp till kyrkan Santissima Trinita dei Monit. Sätt dig inte i trappan då blåser vakterna. Från trappan är det inte långt till Piazza Popolo där också Da Vinci museet ligger. Mitt på piazzan ligger Flaminioobelisken från 1200-talet f.K. Santa Maria kyrkan som figurerar i Dan Browns bok - Änglar & demoner, ligger också på piazzan. 

Har du ork kvar så går du upp för trapporna från piazza Popolo till Borghese-parken. Därifrån har du en magnifik utsikt med obelisken som sticker upp på den stora piazzan, Mariakyrkans takkupol till vänster och Peterskyrkans kupol långt borta (se bilden nedan). Sen är du nog ganska nöjd och i behov av en riktigt god lunch (fast vi stannade och åt tidigare)! Vi valde att även strosa en bit längs med via Corsa som är en shoppinggata som leder från Piazza Popolo innan vi gick hemåt och vilade benen. 

Vy över Piazza Popolo med peterskyrkans kupolformade tak i bakgrunden
Vy över Piazza Popolo med peterskyrkans kupolformade tak i bakgrunden
Spanska trappan
Spanska trappan
Vy från Ponte Sisto - i bakgrunden skymtar takkupolen på Peterskyrkan
Vy från Ponte Sisto - i bakgrunden skymtar takkupolen på Peterskyrkan

Vatikanstaten och Colosseum

Vi hade hört om de väldigt långa köerna till Vatikanstaten och Colosseum och valde därför att boka guidade turer för slippa köa. Vi bokade med Wonder Rome som även har svenska guider. Vi fick trevlig guidning med Luigi. 

Arrivederci Roma! 

Ett mynt är kastat över axeln i Fontana di Trevi och då ska man ju vara garanterad att komma tillbaka till denna vackra stad! 

Roma - A vista!

Fontana di Trevi
Fontana di Trevi