Brela - Makarska och Nationalparken Krkaa


Brela

Vi flög till Split där en chaufför, som hotellet hade hjälpt oss att boka, väntade på oss. Från Splits flyplats är det 5 mil till Brela. Det tog en dryg timme att åka till hotellet. Detta arrangemang kostade 260 euro ToR till flygplatsen för 10 personer - bekvämt och smidigt.

Brela är en liten stad vid den Makarska Rivieran, 15 km norr om Makarska. Stenhusen ligger tätt placerade på berget Biokovos sluttning. Trevlig bebyggelse och många trappor varvat med pinjeträd, mandelträd, fikon, nerium och bougainvilleor. Vårt utmärkta lägenhetshotell, Brela relax, låg ganska högt upp på sluttningen och alla balkonger hade en fantastisk utsikt - se bilden ovan.

Åker man till Brela får man vara beredd på att gå i trappor. Från vårt hotell kom vi via två olika trappor rakt ner till stranden som består av småsten (badskor rekommenderas). Här har du ett kristallklart hav och ett mysigt promenadstråk som leder till stadens lilla "centrum" som består av en mysig småbåtshamn med caféer och restauranger. Brela är betydligt mindre än den närmsta grannen Baska Voda men jag tyckte att Brela hade allt vad vi önskade oss - mycket charm, ett flertal ständer och många bra restauranger. .

Underbart vatten
Underbart vatten
Populärt motiv i Brela
Populärt motiv i Brela

Vi tog utflykt med taxi till staden Makarska som är betydligt större än Brela men för oss räckte det med ett besök där. Det var roligt att promenera runt i gränderna och att äta vid den stora hamnen men jag föredrar lilla pittoreska Brela. 

Makarska hamn
Makarska hamn
Kyrkan i Makarska
Kyrkan i Makarska

Krka nationalpark

Vi ville gärna se Krka nationalpark och speciellt då vattenfallen där. Hotellet hjälpte oss att hitta en buss med chaufför som kunde ta 10 personer. Det blev ganska dyrt men väldigt bekvämt och faktum är att om vi skulle valt att resa med en researrangör hade 10 biljetter kostat lika mycket.

Det finns olika ingångar till nationalparken. För den som kommer hit via turistbuss eller bil är den vanligaste ingången via Lozovac, som erbjuder gratis parkering. Vår chaufför körde oss en bit in i parken och släppte av oss. Han berättade om vandringsleden som skulle ta oss till den delen av vattenfallet där man kan bada - Skradinski Buk. Sen tog man en båt till Skradin där chauffören mötte oss. Detta blev en lyckad tur - fin promenadslinga och mycket vackert! 

Det finns några restauranger jag vill nämna i Brela. Först och främst Konoba Ivandica Dvori som blev vår favorit. Denna restaurang ligger en bit upp på berget. Restaurangen har en van som hämtade upp oss vid hotellet och körde hem oss efter maten. God, mat, trevlig meny, trevlig service och fantastisk utsikt!

Vår lunchfavorit blev Bistro Lungo Mare - som är ett enkelt ställe men har mycket att välja på - prisvärt, gott och trevligt!

Ett annat trevligt ställe med bra mat är Nautica, nere vid hamnen. Tonfisken rekommenderas!

Jag måste säga att vi var väldigt positivt överraskade av maten i Kroatien - det kändes inspirerat av italienska köket - vi fick bra mat på alla restauranger som vi besökte. 

Vårt första besök i Kroatien gav mersmak. Vi kommer att återvända. Kroatien är väldigt vackert med fantastiska bad. 

Vill du läsa mer om resmål i Kroatien? Klicka på knappen nedan.

Trappor trappor trappor!
Trappor trappor trappor!