Hamburg

Hamburg - Perfekt resmål för en minisemester

Med Malmö som utgångspunkt ligger Hamburg inte långt borta. Vi kör via Rödby och tar färjan över till Puttgarten. Startar man kl 6 på morgonen så är man i Hamburg före kl 11.

Hotell Senator

Vi gillar hotel Senator som har ett väldigt bra läge i stadsdelen St George och prisvärda rum, dessutom superbra frukost! Hotel Senator erbjuder också parkering i garage till ett betydligt bättre pris än de de flesta andra hotellen i centrum. Att hotellet är fristående från alla stora kedjor och drivs av en dam i staden, ser jag också som ett plus. Personalen är väldigt trevlig. 

Du kommer ner till sjön Alster på några minuter och till stora varuhuset Alsterhaus "mitt i smeten" är det ca 10 minuters promenad. Man har även Hauptbahnhof runt knuten vilket gör att du enkelt kan ta dig vidare med U-bahn eller S-bahn. Det är verkligen smidigt att åka kollektiv i Hamburg. Biljetter finns att köpa i automater. Väljer man att åka buss så kan man köpa biljett på bussen. 

Restauranger

I stadsdelen St George där hotellet ligger, finns massor av restauranger. Vi har ätit ett par gånger på en grekisk restaurang vid namn Kouros, nere vid Alster, ganska nära hotellet. De serverar medelhavsmat som är riktigt god och trevligt presenterad. 

Vi provade också takbaren Campari Lounge alldeles i närheten men det var tyvärr fullt. Vi fick i alla fall se utsikten och den läckra baren.

En annan restaurang i närheten av hotellet är Vesuvio, där vi fick en mycket bra middag. Vesuvio ligger på kirchenallé nära Bahnhof. Lite förvirrande var det med två restauranger vägg i vägg som tycks ihopslagna till en. Vi hade bokat bord på den italienska som heter Vesuvio men fick menyn till den andra som heter Nagel. Vi fick be att få byta till den italienska menyn och blev väldigt nöjda med våra rätter Pasta med räkor samt en klassisk Wienerschnitzel. 

Jag måste även nämna restaurang Portonovo som vi var väldigt nöjda med. Det är lite längre att gå dit från hotellet men så värt det! Både maten och utsikten är super! 

FRUKOST HELT I MIN SMAK MED MYCKET FRUKT
FRUKOST HELT I MIN SMAK MED MYCKET FRUKT

A. More - matställe på brygga i sjön Alster

Är man hungrig när man kommer fram så  rekommenderar jag att gå ner till sjön Alster och leta upp A.More som ligger bara några minuters promenad från hotellet. Där finns möjligheter att ta en sen frukost eller kanske välja en av deras olika smårätter. Väldigt mysigt att sitta och titta ut över sjön i fint väder och avnjuta god mat!

Båttur på sjön

Vid ett av tillfällena när vi var i Hamburg och intagit en sen frukost på A. More, styrde vi stegen mot BinnerAlster. som är den mindre av de två sjöarna i centrum av Hamburg.  Där utgår rundturerna på sjön. Det är ett trevligt sätt att få se delar av stan. Det finns också båtturer som utgår från Hamnen. 

Hamburg är en härlig stad att bara strosa runt i. Det är faktiskt den stad i Europa som har flest broar - hela 2500 broar! Till och med fler än i Venedig! Överallt ligger det charmiga uteserveringar längs med gator och kanaler. 

Servering på flotte i en av alla kanaler.
Servering på flotte i en av alla kanaler.
Världsarvet Speicherstadt med sina lagerhus invid kanalerna
Världsarvet Speicherstadt med sina lagerhus invid kanalerna

Hop on hop off

Vi har åkt den röda (Linie A) Hop on Hop off bussen som man kan hoppa på vid HuvudBahnhof - några minuters gångväg från hotel Senator. Det är ett bra sätt att se alla sevärdheter i innerstaden. Första hopp off för vår del blev Planten und Blumen. Där intog vi en öl på kaféet som ligger fint vid dammarna. 

En byggnad som man måste se är Hamburgs nya konserthus - Elbphilharmonie som syns i bakgrunden på bilden nedan. Likaså rådhuset - båda dessa kommer du till om man åker med Hop on hop off-bussen.

TV-tornet
TV-tornet
Hamnen med konserhuset i bakgrunden
Hamnen med konserhuset i bakgrunden

Önskar att vi hade haft några dagar till i Hamburg. Men samtidigt så hinner man med mycket då många sevärdheter ligger inom promenadavstånd. Vill man få med det mesta på en dag så rekommenderar jag Hop on Hop off bussen.