Balcon de Europa
Balcon de Europa

Nerja 

Så glad jag är att jag hamnade i Nerja! Vilket smultronställe detta är! Nerja är inte bara vackert, byggt som en vit bergsby mellan bergen. Nerja har många fina stränder, väldigt många bra restauranger och ett härligt lugn. Dessutom en mysig bilfri stadskärna med ett härligt folkliv på kvällarna och så det ljuvliga klimatet!

Oktober 2021 var vi här för första gången och vi kände ganska snabbt  att hit kommer vi att återvända. Oktober 2022 blev det dags igen. Denna gång blev vi guidade runt i omgivningarna av Christel & Lars (våra härliga vänner från Londonresan - se blogginlägg) som har köpt lägenhet i detta paradis för ca 10 år sedan. Det var verkligen roligt att få se mer av omgivningarna. Det finns så många fina ställen i närheten. Mer om utflyktsmålen som de tog med oss till, nedan. 

Oktober 2023 återkom vi än en gång och jag anar att detta kan bli en årlig tradition som möjligen mynnar ut i ett eget boende på detta semesterparadis. 


Läge och klimat

Nerja ligger 5 mil öster om Malaga som är närmaste flygplats. Klimatet sägs vara speciellt gynnsamt i Nerja jämfört resten av orterna i Costa del Sol. Bergskedjan Sierra de Almijara ligger intill staden och skyddar mot kalla nordanvindar och stoppar dessutom ofta regnet (vilket vi kan intyga). Nerja har ofta någon grad varmare på vintern jämfört med grannorterna.  källa: expressen.se

När vi besökte Nerja första veckan av oktober 2021, hade vi ca 24 grader på dagarna och senare på kvällen sjönk det till 19. Badtemperaturen låg på drygt 20 grader. Verkligen härligt oktoberväder! Året efter var vi i Nerja en vecka senare och hade exakt samma väder och badtemperatur. Det ska tilläggas att väderleksrapporten varnade för regn ett par dagar. Det stämmer faktiskt att regnmolnen "fastnar" på bergskammen. Vi låg på stranden och hade sol och blå himmel framför oss men när vi vände oss om, så såg vi att det regnade i bergen bakom oss. Även 2023 då vi besökte Nerja 6 - 14 oktober hade vi ca 25 grader och underbara bad. 

                                                                                                                      

Att göra

Strosa runt…

Nerja är en riktigt mysig stad, kanske ingen partyort - här råder ett lugn som inbjuder till att strosa runt i stilla lunk. Dock vill jag tillägga efter att ha varit här tillsammans med Lars & Christel som känner Nerja utan och innan - visst finns det möjlighet att ha en partykväll här! Sök upp torget Tutti Frutti - där var det ös! Vi hittade Annies, alldeles i närheten- en irländsk pub - se videon nedan. Här bjöds det på härlig livemusik.

Vi tog en promenad till marknaden som hålls varje tisdag. Här kan man hitta allt från frukt och grönt till keramik och kläder. Trevligt! 

 Strosar man runt hittar man snart Balcon de Europa som kan nog sägas vara en symbol för staden. Det är en fin utsiktsktplats, byggd på en tidigare fästning. Området runt balkongen är bilfritt med slingrande gränder  fyllda av tapasbarer, restauranger och butiker. Väldigt trevligt folkliv på kvällarna! 

Balcon de Europa
Balcon de Europa

Månsken vid balkongen
Månsken vid balkongen

Stränder 

Playa Carabeillo
Playa Carabeillo

Det finns 8 olika stränder att välja på i Nerja. Vi valde att gå till Burriana Beach som låg precis där vi bodde. Här finns alla bekvämligheter man kan önska sig - parasoller & solstolar med tjocka härliga madrasser, toaletter och många restauranger. Snyggt och prydligt och  inte alltför tätt mellan parasollen. Burriana är den mest populära stranden men vi tog också en titt på två av de små stränderna som heter Carabeillo och Carabeo. 

Familjevänligt? Stranden på Burriana är bred med grovkornig sand men det blir snabbt djupt så kanske inte det mest barnvänliga resmålet om man har små barn. Möjligen är någon av de andra stränderna mer långgrund? 

Playa Burriana  tidig morgon
Playa Burriana tidig morgon

Sup - kajak 

På Burriana beach kan man hyra kajak eller bräda. Många rekommenderar en kajaktur till Maro som ska vara en fin naturupplevelse. 

Inget som vi hunnit med än men när vi var på den lilla fina stranden Playa de Maro (se nedan) så låg det ett antal  kajaker där - ett fint mål! 


Playa la Herradura

Våra utmärkta guider Christel och Lars tog med oss till en liten fin strand utanför Nerja - La Herradura. Det var en nudiststrand men lika många hade badkläder, så också vi. Det fanns två restauranger på denna lilla strand varav den ena som heter La Baracca, visade sig ha en fantastiskt god, krämig paella. Om du står nere på stranden och tittar uppåt på restaurangerna ska du välja den vänstra! Den andra ser mysigare ut men den har fått ganska dåliga recensioner. Badet var superhärligt! 


Den vita bergsbyn Frigiliana
Den vita bergsbyn Frigiliana
Utsikt från restaurang Mirador
Utsikt från restaurang Mirador

Frigiliana

Första året vi var här tog vi en busstur upp till bergsbyn Frigiliana, en kväll. Det går lokalbuss dit på ca 15 minuter. Stig av vid ändhållplatsen och promenera uppåt byn. Det kan jag verkligen rekommendera! En vitkalkad bergsby med smala vackert stenlagda gränder och flera restauranger med fantastisk utsikt. Vi hamnade på restaurang Mirador som hade väldigt god mat. Det var magiskt med utsikt ned mot havet inramat av bergen och efterhand som mörkret sänkte sig, tändes det upp runt om i bergen. 

Christel och Lars tog också med oss till Frigiliana och då fick vi möjlighet att se lite mer av byn.  Det pågick en konstutställning på många olika ställen i byn vilket var en oväntad bonus. Vi var också inne i den fina kyrkan som ligger mitt i byn. Byn är så mysig att strosa runt i med sina vackra gränder och många gulliga små butiker.  

Lunch åt vi på torget mitt emot kyrkan - trevligt och gott! Frigiliana är verkligen väl värt ett besök! Så charmigt!!

Vid tredje tillfället så åt vi på the Garden, ett tips på ett par vi träffade vid Burrianastranden. Ett riktigt bra tips! Mycket bra mat och en fantastisk utsikt från den härliga skyddade terassen. 

Frigiliana ny night
Frigiliana ny night

Acebuchal - den glömda byn 

Detta var ett annat utflyktsmål som våra guider bjöd på. Den lilla byn når man på en slingrande liten väg längs berget med ibland hissnande utsikt. Byn har en spännande historia. Den övergavs på 1940-talet under inbördeskriget. Så sent som på 1990-talet började folk återkomma och rusta upp. Mer om dess historia kan man tex läsa här: https://ensueco.com/4132-acebuchal-den-oevergivna-byn-vid-frigiliana/</h3>

Den lilla byn har  en trevlig restaurang med en riktigt rolig meny. Ett spännande utflyktsmål! 

Vandring 

Vi hade för avsikt att vandra men tiden räckte inte till, varken första eller andra gången, så det har vi kvar att se fram emot nästa gång vi reser hit. Det finns många sidor som beskriver olika vandringsleder runt Nerja t.ex: https://www.tripadvisor.se/Attractions-g187435-Activities-c61-t87-Costa_del_Sol_Province_of_Malaga_Andalucia.html</h3>

Christel & Lars visade oss varifrån en trevlig vandring utgår. Den går i flodfåran Rio Chillar som är uttorkad nere i Nerja men efter hand som du går uppåt så går går du så småningom i vatten. Denna vandring har fått 4,5 av 5 möjliga i betyg på Tripadvisor, av 1179 omdömen. Nästa år blir det ett par uttjänta men bra skor som får följa med, så att vi kan ta denna vandring. 


En lite annorlunda vandring som jag blev sugen på med skräckblandad förtjusning är Caminito del Rey - kungsstigen. Förr ansedd som en av världens farligaste vandringar men sedan renovering 2015 ska det vara säkert att gå här. Nu har man skapat gångvägar som hänger längs bergsväggen - jag undrar om jag vågat genomföra det? Det ser väldigt spektakulärt ut! Se länken nedan https://scandinaviantraveler.com/se/resmal/caminito-del-rey-varldens-farligaste-men-sakra-vandring</p>


Restauranger

Det är ju alltid bäst att få tips av de som bor på stället. Lars och Christel gav oss flera värdefulla restaurangtips som jag gärna delar med mig av.

Tapas

Vid besöket 2023 fick vi hänga med Lars & Christel på en tapasrunda när vi anlände vid lunchtid. Det var supertrevligt! Många tapasrestauranger har erbjudande om en tapasrätt + öl eller vin för 2,50 - 3,30 Euro. Vi startade på ett ställe som heter La Puntilla där vi fick en grillad bläckfisk och en liten öl för 2,50 euro - väldigt prisvärt och gott! Därefter fortsatte vi från ställe till ställe. Vi tog en tapas och en dricka på varje stopp. På bilden sitter vi på en liten tapasrestaurang mitt i Nerja centrum som heter Pacomari - mycket bra den med! Efter fyra tapas med dryck till var vi riktigt nöjda! Vi avslutade på El Puente som ligger i utkanten av Nerja. Också där fick vi goda tapas!

2023 gjorde vi en ny tapasrunda. Vi startade på Rincon del sabor där vi ätit en mycket god paella tidigare i veckan. Här fick vi en bit tortilla och en cana för 1,90 Euro. Detta erbjudande intas i baren och där är det ganska underhållande att sitta och se den rara äldre damen i aktion. Hon serverar med ett stort leende och  gott är det också! 

Sedan gick vi vidare till  bar Dolores men där var det proppfullt så vi fortsatte till La Puntilla längre upp i gatan, där det var lika tjockt med folk och hög stämning. Vi hade tur och blev inbjudna att dela bord med en stockholmare som mer än gärna berättade om sina upplevelser i Nerja :) På La Puntilla valde vi Pil-pil räkor som var jättegoda. Vi tackade stockholmaren och begav oss sedan till Redondo. Det fanns inga lediga bord ute så vi satte oss inne, vid den runda baren. Vi hade hört gott om detta ställe men tjejen i baren hade inte sin bästa dag vilket drar ner betyget från oss. Så småningom bemödade hon sig att se oss och då beställde vi tapas i form av en liten tallrik paella. Vårt sista tapasställe blev Picomari som vi blev förtjusta i förra året och även i år gillade vi detta ställe. 

Paella 

Jag rekommenderar Rincon del Sabor! Tipset fick jag från facebookgruppen Uteätarna i Nerja. Många nämner denna enkla men trevliga restaurangen och vi instämmer! 

La Botega

Ett superbra tips på en italiensk restaurang är La Botega som ligger på,den så kallade restaurangtrappan! Oj oj oj så bra! Det är trevlig personal, jättegod mat, mysig miljö och maten är vackert presenterat. 

Här måste man boka bord. Gillar du tryffel så kan jag berätta att deras tryffelpasta är en riktig höjdare! Betyget håller i sig. Detta året, 2023, har vi ätit här två gånger och är nöjda varje gång. Dock valde min man att äta wagy biff som kanske inte riktigt nådde upp till förväntningarna. Man ska så klart äta italiensk mat här! Vi har också bokat bord på Botega inför sista kvällen - en bra avslutning på veckan! 

Det finns otroligt många restauranger att välja på i Nerja och när man tittar på omdömen så visar det sig att det är god standard på de flesta restauranger. Jag blev överraskad över så många det är som har riktigt bra betyg även i de mest turisttäta stråken. Två restauranger har fått utmärkelser av Michelin Espana 2021 - Sollun och Olivia R. De besökte inte vi men många andra toppenbra restauranger.

Ayos

Ett ställe som sägs är ett ”måste” är lunchrestaurangen  Ayos på Burrianastranden. De har serverat paella i många år. Ägaren, numera över 80 år, sägs vara på plats dagligen. Han har lagat paella sedan 1969 så han borde kunna sin sak. Ett väldigt enkelt ställe med hyfsat god paella till en billig peng. Nu vill jag tillägga, ett år senare att detta ställe tappat stilen och får mycket negativa kommentarer. 

Raw lounge

Detta var också ett tips från våra vänner som var klockrent! Detta ställe ligger vid Burriana beach. Vi åt lunch här två gånger och var lika nöjda båda gångerna. De har en rolig meny med olika smårätter. Deras cheesecake är en perfekt avslutning. Kan tillägga att stället håller stilen - lika nöjda nu, ett år senare då vi åt deras baos. Mycket bra! 

Yuu Taley

På Burriana beach hittar man även en thailändsk restaurang som är jättebra. Vi valde en platta med olika rätter som var mycket gott. Detta är också tips från Christel och Lars. 

Bruxelles

När vi försökte få bord på the Raw, fick vi tips att testa Bruxelles en bit bort. Det visade sig vara ett bra tips. Vi valde att äta omeletter - perfekt lunch! Lite senare kom ”tipsaren” med fru och satte sig på bordet bredvid. Det blev en trevlig pratstund och ett bra exempel på att världen verkligen är liten. Lite underligt ändå att man av en slump börjar prata med ett par som bor i samma typ av hus som vi, på samma område i Malmö och har två hundar som vi har varav den ena av samma ras. Dessutom hade vi bokat samma restaurang nästkommande kväll! 

SOMSOM

En asiatisk restaurang som har skapat en mysig innergård där vi satt. Vi blev väldigt nöjda med vår pad thai! 

MUM

Vi fick även experternas tips på en indisk restaurang som heter mum, där vi också blev väldigt nöjda. 


Hotell

Vi har bott på Villa Flamenca och Sibarys hotell som båda är mycket bra - fräscha rum, pool och bra frukost. Villa flamenca var charmigare men man bör veta att det är en rejäl uppförsbacke från stranden. Sibarys ligger lite närmre balkongen.

Tobos apar hotel

2023 bodde vi på utmärkta Tobos hotell där vi fick en flott lägenhet med stor terass och fantastisk utsikt. Det är lyxigt att ha ett kök och ändå kunna gå ner på ”hotellfrukosten”. Frukosten intar man på en gigantisk terass med utsikt över havet. Frukostbuffen har allt man kan önska sig. 

Läget på hotellet kan inte bli bättre. Här bor man precis vid Balcon Europa och har nära till precis allt! Personalen är synnerligen vänlig och tillmötesgående. Hotellet har också en fin pool om man inte vill gå ner på stranden. Detta hotellet fastnade vi för. Jag kommer tillbaka, Victor, Virginia, Eva och ni andra på Tobos! Tack för en fantastisk vecka på Tobos apar hotel! 

Malaga

Man kan ta en dagsutflykt från Nerja till Malaga med buss, om man vill. Vi bestämde oss för att avsluta vår semester med två övernattningar i Malaga. Dels för att vårt flyg hem gick så tidigt men även för att se staden med Picassomuseet. 

Malaga är en ganska stor stad med ca en halv miljoner invånare, 2022. Innerstaden har ett stort bilfritt område som är trevligt att strosa runt i. Den mäktiga katedralen  ligger mitt i centrum. 


Mäktig är också synen av Alcazaba, den fästning som ligger ovanför staden. Fästningen byggdes år 700 - 1000 då araber härskade i trakten. Det är en jobbig promenad upp men det är väl värt besväret när man kommer upp - utsikten är fanstastisk! Det kostade en liten peng att gå in men man får ännu bättre utsikt därifrån. Det var intressant att gå runt där inne - större än vad man kan tro! Inne på fästningen finns också en liten servering där man kan ta igen sig. 

I Malaga finns också spår av romarna. På 1950-talet upptäckte man, lite av en slump, en amfiteater som då börjades grävas ut.  Den ligger inne i city, nedanför fästningen.                                                          Källor:WikipediaMalagaspanien.se

Malaga är väldigt restaurangtätt. Vi fick ett bra tips av våra vänner Annette och Mikael - restaurang Blossom. Här valde vi, på deras inrådan, en femrättersmiddag med vinpaket till. Det var ett riktigt riktigt bra val! Jättegott allting och väldigt vackert presenterat - se bilderna nedan. 


På återseende Nerja! Här kan jag lätt tillbringa några veckor år efter år när mörkret och höstrusket parkerar i Sverige!