Balcon de Europa
Balcon de Europa

Nerja 

Så glad jag är att jag hamnade i Nerja! Vilket smultronställe detta är! Nerja är inte bara vackert, byggt som en vit bergsby mellan bergen. Nerja har många fina stränder, många bra restauranger och ett härligt lugn. Dessutom en mysig bilfri stadskärna som verkligen lever upp på kvällarna och så det ljuvliga klimatet!

Läge och klimat

Nerja ligger 5 mil öster om Malaga som är närmaste flygplats. Vi valde att ta en taxi därifrån men det går även bussar (dock med byte). Klimatet sägs vara speciellt gynnsamt i Nerja jämfört resten av orterna i Costa del Sol. Bergskedjan Sierra de Almijara ligger intill staden och skyddar mot kalla nordanvindar och stoppar dessutom ofta regnet. Nerja har ofta någon grad varmare på vintern jämfört med grannorterna.  källa: expressen.se

När vi besökte Nerja första veckan av oktober, hade vi ca 24 grader på dagarna och senare på kvällen sjönk det till 19. Badtemperaturen låg på drygt 20 grader. Verkligen härligt oktoberväder! 

                                                                                                                      

Att göra

Strosa runt…

Nerja är en riktigt mysig stad, definitivt ingen partyort - här råder ett lugn som inbjuder promenader i stilla lunk, i alla fall då vi var här i oktober. 

 Balcon de Europa kan nog sägas vara en symbol för staden. Det är en fin utsiktskplats, byggd på en tidigare fästning. Området runt balkongen är bilfritt med slingrande gränder  fyllda av tapasbarer, restauranger och butiker. Väldigt trevligt folkliv på kvällarna! 

En bit öster om Balcon de Europa ligger Fuente de Europa som är ett monument byggt av 25 stenar - en från varje land i Europiska unionen (2002). Monumentet är en symbol för Spaniens medlemskap i EU. Här ligger också flera restauranger, bl.a Bamboo som har fin utsikt över havet. 

Stränder 

Playa Carabeillo
Playa Carabeillo

Det finns 8 olika stränder att välja på. Vi valde att gå till Burriana Beach som låg precis där vi bodde. Här finns alla bekvämligheter man kan önska sig - parasoller & solstolar med tjocka härliga madrasser, toaletter och många restauranger. Snyggt och prydligt och  inte alltför tätt mellan parasollen. Burriana är den mest populära stranden men vi tog också en titt på två av de små stränderna som heter Carabeillo och Carabeo. 

Familjevänligt? Stranden på Burriana är bred med grovkornig sand men det blir snabbt djupt så kanske inte det mest barnvänliga resmålet om man har små barn. Möjligen är någon av de andra stränderna mer långgrund? 

Playa Burriana  tidig morgon
Playa Burriana tidig morgon

Sup - kajak 

Vid Burriana beach kan man hyra kajak eller bräda. Många rekommenderar en kajaktur till Maro som ska vara en fin naturupplevelse. 

Den vita bergsbyn Frigiliana
Den vita bergsbyn Frigiliana
Utsikt från restaurang Mirador
Utsikt från restaurang Mirador

Frigiliana

Vi tog en busstur upp till bergsbyn Frigiliana, en kväll. Det går lokalbuss dit på ca 15 minuter. Stig av vid ändhållplatsen och promenera uppåt byn. Det kan jag verkligen rekommendera! En vitkalkad bergsby med smala vackert stenlagda gränder och flera restauranger med fantastisk utsikt. Vi hamnade på restaurang Mirador som hade väldigt god mat. Det var magiskt med utsikt ned mot havet inramat av bergen och efterhand som mörkret sänkte sig, tändes det upp runt om i bergen. 

Frigiliana ny night
Frigiliana ny night

Malaga

Det går också buss till Malaga om man vill ta en dagstur dit. Jag hade gärna sett Picassomuseet men tiden räckte inte till så det får bli nästa gång. 

Vandring 

Vi hade för avsikt att vandra men tiden räckte inte till så det har vi kvar att se fram emot nästa gång vi reser hit. Det finns många sidor som beskriver olika vandringsleder runt Nerja t.ex: https://www.tripadvisor.se/Attractions-g187435-Activities-c61-t87-Costa_del_Sol_Province_of_Malaga_Andalucia.html</h3>


En lite annorlunda vandring som jag blev sugen på med skräckblandad förtjusning är Caminito del Rey - kungsstigen. Förr ansedd som en av världens farligaste vandringar men sedan renovering 2015 ska det vara säkert att gå här. Nu har man skapat gångvägar som hänger längs bergsväggen - jag undrar om jag vågat genomföra det? Det ser väldigt spektakulärt ut! Se länken nedan https://scandinaviantraveler.com/se/resmal/caminito-del-rey-varldens-farligaste-men-sakra-vandring</p>


Restauranger

Det finns otroligt många restauranger att välja på och när man tittar på omdömen så visar det sig att det är god standard på de flesta restauranger. Jag blev överraskad över så många det är som har riktigt bra betyg även i de mest turisttäta stråken. Två restauranger har fått utmärkelser av Michelin Espana 2021 - Sollun och Olivia R. 

Ett ställe som är ett ”måste” är den anrika lunchrestaurangen  Ayos på Burrianastranden som serverat paella i många år. Ägaren, numera över 80 år sägs vara på plats dagligen. Han har lagar paella sedan 1969 så han kan sin sak. Ett väldigt enkelt ställe med riktigt god paella till en billig peng. 

På återseende Nerja! Här kan jag lätt tillbringa några veckor nästa år när mörkret och höstrusket parkerar i Sverige!