Berlin

Shopping, sevärdheter & museum, rundtur eller bara strosa runt?

Kaiser Wilhelm gedächtniskirche - "Läppstiftet"
Kaiser Wilhelm gedächtniskirche - "Läppstiftet"

Jag kom första gången till Berlin under en bilsemester, sommaren 2014 och blev stormförtjust i denna storstad. Berlin är en härlig och lättillgänglig stad att vara turist i, med ett enkelt tunnelbane-/tågsystem.

När jag kommer till en ny större stad - i detta fall Tysklands huvudstad, vill jag gärna se de mest omtalade sevärdheterna men också ha tid att bara strosa runt och kanske slinka in någonstans för shopping eller en kaffe...eller varför inte en öl? 

Jag lägger gärna ner lite tid på att undersöka vilken restaurang man ska välja för kvällen - god mat i trevlig miljö och gärna prisvärd, det är en viktig del av vår semester!

När jag besökte Berlin första gången, var det  fotbollsfeber i staden och hela den stora parken Tiergarten i centrum var som en gigantisk biergarten. Läs mer om det besöket på:

Checkpoint Charlie
Checkpoint Charlie

Rundtur på Spree

Om du har turen att ha fint väder i Berlin så är det väldigt trevligt att ta en tur på floden Spree. Du passerar många av Berlins sevärdheter och får en bra överblick av staden. Båtarna går från Schiffbauerdamm 12, nära Bahnhof Berlin. De har även servering ombord! Mums!


Museum

Det finns massor av museum i Berlin. Vi var lite överambitiösa när vi planerade in flera museum på samma dag....det blev lite för tungt och vi skippade en del. Några förslag på museum:

  • Palace of Tears - är gränsövergångsplatsen som gjorts till ett museum och som beskriver hur gränskontrollen fungerade under DDR tiden. För att komma hit kan ta tåg till Bahnhof Berlin och sedan gå till Reichstagufer. Det ligger väldigt nära kanalbåtarna som åker på Spree om du vill kombinera dessa sevärdheter.

  • DDR Museum (nära Palace of tears) på Karl-Liebknecht-Str. 1. Här får du en inblick i hur det var att leva i forna DDR. Du får kliva in i en östtysk lägenhet, du kan sitta i en Trabi-bil, se dokumentärfilmer och mycket mer. Roligt museum!

  • Museum Haus am Checkpoint Charlie,  Friedrichstrasse En av Berlinmurens viktigaste gränsövergångar för soldater, utlänningar och diplomater från väst. Det välkända skylten "You are now leaving the American sector" är en kvarleva från kalla kriget.  Här finns även en exakt kopia av ett vakthus. 

  • Topographie des Terrors på Niederkirchnerstraße 8 i stadsdelen Kreuzberg.  Det ligger på  den plats där Gestapo och SS hade sina högkvarter och visar en del av nazismens fasansfulla brott före och under andra världskriget. 


Sevärdheter

Det finns en hel del sevärdheter i Berlin som är gratis att besöka, bla. det Tyska riksdagshuset (Deutscher Bundestag) i Berlin, men du måste förhandsboka ditt besök, vilket du kan göra på: 

Du får också möjlighet att besöka riksdagshusets takterass och dome (kupolen, se bild ). 

Tyska riksdagshuset
Tyska riksdagshuset

När du har besökt Riksdagshuset har du bara några minuters promenad till Brandenburger Tor och en liten bit längre bort ligger Förintelsemonumentet -  Denkmal für die ermordeten Juden.

Brandenburger Tor
Brandenburger Tor
Förintelsemonumentet
Förintelsemonumentet


Ett annat besök som är gratis är East Side Gallery som är ett kvarstående avsnitt av Berlinmuren. Det ligger i närheten av järnvägsstationen Berlin Ostbahnhof vid floden Spree i stadsdelen Friedrichshain. På murens östra sida finns 160 målningar av olika konstnärer från hela världen.

Domkyrkan är också värd ett besök
Domkyrkan är också värd ett besök
Tunnelbanan i Berlin är super!
Tunnelbanan i Berlin är super!

Strosa runt och shoppa i Berlin

Den stora shoppinggatan är välkända Kurfurstendamm som tar dig från stadsdelen Charlottenburg mot centrala Berlin. Du kommer så småningom till "Läppstiftet och puderdosan", där svänger  Kurfurstendamm av och byter namn till Tauentzienstrasse. Fortsätter du på Tauentzienstrasse så kommer du så småningom till det stora exklusiva varuhuset Kadewe - precis vid Wittenbergplatz.

Det finns ett stort designer outlet väster om Berlin. Det påminner om ett amerikanskt outlet med en massa välkända märken. Vi har varit där när de har haft sommarrea och då har vi kunnat göra fina fynd. Men vill du strosa runt och bara njuta av Berlin, vilket vi också tyckte var väldigt mysigt, så finns det massor av butiker i centrum. Tiergarten är en gigantisk park som också trevligt att promenera i - i västra delen av parken ligger Berlin Zoo. 

Victory monument, Tiergarten
Victory monument, Tiergarten
Tiergarten
Tiergarten

När vi skulle till DDR museum tog vi tunnelbanan till Hackescher Markt. Där dök det upp en mysig gågata - Neue promenade som var kantad med uteserveringar. Mycket trevligt att sätta sig där och ta frukost eller en fika innan muséet! Vi tog först frukost och efter DDR museum blev det fika!


Restauranger

En fin frukost  i fin miljö, åt vi på anrika Cafe Einstein. Du kan åka till hållplats U-Nollendorfplats och promenera en liten bit till Kurfürstenstraße 58. De erbjuder hela frukostmenyer tex Einsteinfrustuck. Det finns även en trädgård att sitta i. Här kan man också äta middag med klassiska rätter som exempelvis wienerschnitzel. OBS! boka bord! 

Förväntansfull hungrig make på anrika Café Einstein
Förväntansfull hungrig make på anrika Café Einstein
Café Einstein i byggnaden till höger
Café Einstein i byggnaden till höger

En populär restaurang som hade väldigt god mat är Neni - väl värd ett besök!. Den ligger centralt, nära "Läppstiftet & puderdosan" Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche. Om du tar tunnelbanan så stiger du av vid Zoologisher garten eller Kurfurstendamm. 

Restaurang Neni låg på top 10 listan av trendiga restauranger när vi var där. Fin miljö högt upp på Budapester Straße 40. Det är fönster åt alla håll med utsikt bl.a åt Zoologisher garten.  Man får en känsla av att sitta i en vinterträdgård. Maten är inspirerad av Israeliska /orientaliska köket. Vi var supernöjda med både maten, miljön och servering! När vi skulle dit var det lång kö till hissen där en vakt prickade av oss. - Boka bord i god tid! Bordsbokning gör du enkelt på "open table". 

Neni
Neni


En annan restaurang värd att nämnas, är den italienska pärlan A Mano som fått mycket högt betyg på diverse sidor. Den ligger vid en rondell Straussberger Pl. 2/ Lichtenberger strasse och har även uteservering. Ta tunnelbanan till Straussberger Platz. Hög mysfaktor, trevlig service och prisvärt!

Födelsedagsmiddag på Neni
Födelsedagsmiddag på Neni
A Mano
A Mano

Hotell 

Jag fick tips på ett charmigt hotell när jag läste en artikel om Marika Lagerkrans som arbetat som kulturråd  i Berlin - Rotdorn hotel. Ett hotell i pensionatstil där rummen är stora med högt till tak, stora fönster och antika möbler - personligt. Hotellet ligger i stadsdelen Charlottenburg. Tunnelbanan låg snett över gatan så det var lätt att ta sig till centrum. Detta hotell kan jag varmt rekommendera - det är ett hotell som man minns för sin charm. Frukostmatsalen var såå mysig!

En weekend i Berlin gör jag gärna om igen...och igen....och igen.