Äntligen på väg till Mölle!

Vi anlände en riktigt vacker fredagskväll med hela 19 grader varmt, första helgen i april. Hotell Kullaberg är Mölles äldsta hotell - väl bevarat. Det ligger ända nere vid hamnen och restaurangen är placerad med utsikt mot vattnet. När vi anlände så visade det sig att restaurangen hade After Work och det droppade in lite folk samtidigt med oss men för övrigt måste jag säga att Mölle var väldigt stilla och tomt på folk. En hel del ställen hade inte öppnat för säsongen. Jag kan tänka mig att det ser helt annorlunda ut på sommaren! Mölle andas flärd!

Mölles historia

Mölle är en liten fiskeby men också en av Sveriges äldsta turistorter. Redan på 1840-talet dök det upp svenska turister här. Några decennier senare kom de första utländska gästerna för att ströva i de natursköna omgivningarna, klättra på klipporna, bada och koppla av.

Runt 1890 blev det stor uppståndelse: män och kvinnor badade ihop! Helt öppet och ogenerat! Detta spred sig långt ut i Europa och folk strömmade till.

Danskar vällde in med ångfärjor från bland annat Köpenhamn. Till och med den tyske kejsaren Vilhelm II hittade till Mölle för att bevittna den synd han hört talas om. Mölle fick sin efterlängtade järnväg 1910 och med den kom det stora lyftet för orten och badturismen. Med tåg anlände runt 50 000 badgäster det året. Tyskar åkte direkttåg från Berlin och via Paris och London kom också en ansenlig mängd britter och fransmän. Allt enligt https://alltomhistoria.se/kultur/badskandalen-i-skanska-molle).

Hotell Kullaberg

Vi hade via Secret escapes fått ett erbjudande om en övernattning och en tvårätters middag för 1845 kr/ två personer. Hotellet är trestjärnigt - ingen lyx men läget är fantastiskt och det finns stor charm i byggnaden - trivsamt!

Vi möttes av en trevlig tjej i receptionen som berättade att vi skulle bo i annexet Sjöhemmet som ligger några minuters promenad bort. Hotellet fick pris 2015 - RCIs Hospitality Award för enastående gästfrihet, fantastiska personal och utmärkt in- och utcheckning. RCI har uppmärksammat Hotel Kullaberg och finner hotellet som ett av Europas bästa hotell - där service och gästfrihet är av högsta kvalitet. De kan även år 2019 stoltsera med mycket trevlig personal!

Annexet Sjöhemmet andades också gammal hotellhistoria men rummet var nog renoverat för inte så länge sedan. Enkel men mysig inredning. Det fanns en liten spis, kylskåp, kaffekokare och lite köksredskap, tallrikar och bestick om man skulle vilja använda sig av det. Nu skulle vi ju bara stanna en natt men om man bor några nätter exempelvis för att vandra på Kullaberg så är det ju praktiskt att kunna fixa mat själv. 

Hotellets restaurang har fått mycket bra betyg på tripadvisor så vi hade höga förväntningar. Jag hade ringt och bett om ett bord vid fönstret - hög mysfaktor att se solen gå ner i havet vid sidan av Kullabergs siluett! Restaurangens inredning för tankarna till ett gamla tiders pensionat, vilket jag gillar. Tomas, ägaren serverade oss maten. Han är väldigt korrekt - sympatisk och trevlig men pratar inte för mycket. Han fanns tillgänglig hela tiden men gjorde inte så mycket väsen av sig. Vi blev väldigt nöjda med maten. Till förrätt serverades skagenröra och varmrätten bestod av en riktigt mör, perfekt mediumstekt ryggbiff med potatismos, champinjoner och palsternackpuré. 

Frukosten var också till belåtenhet. Mycket att välja på och bröd som kom direkt från ugnen - väldigt goda! det fanns också äggaröra, bacon, korv och pannkakor. Ett extra plus för att man kunde göra sin egen pressade citrusjuice. 

Hotell Kullaberg får med beröm godkänt - dels för trevligt bemötande, charmen i byggnaden och läget. Det enda negativa var att det var för kallt i badrummet vilket inte är kul på morgonen men som sagt helhetsbetyget är med beröm godkänt! Vi återkommer gärna!

Mer om Kullaberg hittar du på:

Mölle gav mersmak. Jag återkommer gärna sommartid, dels för att prova på vandringsleden från Mölle längs med vattnet upp på Kullaberg men även för att uppleva Mölle när det visar sig från sin bästa sida med allt folkliv.