Gardasjön

Gardasjön är mitt smultronställe i Europa!

 Vi har rest mycket och sett många vackra platser men Gardasjön har en alldeles speciell plats i mitt "resehjärta". Första gången vi besökte denna italienska pärla, var det bara en övernattning i byn Bardolino för att dagen efter, köra vidare söderut. Det blev kärlek vid första mötet och därefter har vi återvänt flera gånger. 

Den utsikt som du får om du kommer körande norrifrån, via Brennerpasset och tar av på avfarten  som heter Roverto Sud - Lago di Garda nord, är helt magisk! Om du ska till den östra sidan av sjön så kör man mot den lilla staden Torbole och plötsligt dyker sjön upp, omgärdad av bergen - en mäktig vy! 

Även om du ska till de sydligare delarna av sjön rekommenderar jag att du kör av vid den norra avfarten och kör längs med sjön söderut. Det tar lite tid om du kör i semestertider - lördagar speciellt men det är verkligen vackert. Känner du dig sugen på en bit mat eller behöver paus - så finns det många restauranger längs med vägen. 

Varför välja Gardasjön?

Det finns många anledningar till att välja Gardasjön som semestermål. Dels för att upptäcka de gamla, charmiga städerna som ligger runt sjön t.ex. Malcesine, Bardolino, Lazise eller Sirmione. Men Gardasjön erbjuder också massor av aktiviteter för den aktiva semesterresenären. Cykling är en stor sport runt Gardasjön och det finns rutter för både proffs och amatörer. Du kan så klart prova olika vattensporter, bl.a. vindsurfing är populärt här eller ta en utflykt med båt på sjön. Det finns även vandringsrutter och barnfamiljer kanske  vill besöka Gardaland som är Italiens största nöjespark. 

Är man vinintresserad så ska man passa på att besöka någon vingård i trakten. På östra sidan av sjön produceras de kända Amarone- och Valpolicella-vinerna samt Ripasso. En annan anledning till att välja Gardasjön som resmål är just som jag skrev i inledningen - de vackra vyerna. Jag tycker att kombinationen av berg och hav är mäktigt. Vid Gardasjön kan man sola och bada, gå och strosa längs strandpromenader och njuta av livets goda som exempelvis fantastiska solnedgångar och god mat. Dessutom är Gardasjön lättillgänglig om du bilar - 140 mil från Malmö, på fina vägar.

Riva Torbole Malcecine Bardolino

Malcesine ligger en bit söderut och är en av alla charmiga städer vid Gardasjön med medeltidsborg, kullerstensgator och många trevliga restauranger. Här finns också linbanan upp till berget Baldo.

Jag föredrar den östra sidan av sjön eftersom kvällssolen kommer rätt där. Det ligger en rad otroligt fina små städer längs med sjöns östra sida. 

Malcesine ligger en bit söderut och är en av alla charmiga städer vid Gardasjön med medeltidsborg, kullerstensgator och många trevliga restauranger. Här finns också linbanan upp till berget Baldo.

Högst uppe i norra delen av sjön finner man Riva del Garda och Torbole där vindsurfing är stort. Från Riva del Garda  utgår en vandringsrutt som ska vara ganska lätt och fantastiskt vacker. Den lär gå genom tunnlar och förbi fästningar och leder fram till  Ponale-flodens vattenfall. Jag har inte själv vandrat här men det står högt uppe på min bucketlist. 

Malcesine ligger en bit söderut och är en av alla charmiga städer vid Gardasjön med medeltidsborg, kullerstensgator och många trevliga restauranger. Här finns också linbanan upp till berget Baldo.

Kör du vidare så kommer du till Bardolino som också är en pärla med mysigt folkliv på kvällarna. Härifrån kan du cykla söderut, längs med strandpromenaden till Lazise som är nästa stad vid sjöns strandlinje och min speciella favorit.

Lazise - min favorit!

Vårt favoritställe är Lazise där vi har hittat ett trevligt boende som heter Corte Casara med trevliga, fräscha lägenheter, stora gröna ytor, bordtennis, grillplats bland olivträden och en härlig pool. Dessutom har du gångavstånd till stan. Lazise är ännu en av Gardasjöns städer som har medeltida prägel med ringmur och trånga gränder. Det finns massor med uteserveringar, glasstånd och mysiga små butiker. Den italienska glassen är egentligen värd ett kapitel för sig själv - vi njuter varje kväll efter maten av att besöka en välsorterad gelateria och äta några väl valda kulor glass.

Corte Casara
Corte Casara
Lazise med ringmuren
Lazise med ringmuren

Corte Casara har cyklar att hyra ut - dock lite enklare variant men de fungerar fint till en kortare tur. Vi cyklade längs med strandpromenaden norrut till grannstaden Bardolino som också är en charmig stad i stil med Lazise.

Kan man bada i sjön? Absolut! Det är inte medelhavet men inte heller dyig botten eller grumligt vatten. I Lazise finns t.o.m. sandstrand och jag upplever vattnet som friskt och härligt! Varför inte hyra trampbåt och ge sig ut på äventyr och bada från båten - jättehärligt! 

Det finns många trevliga restauranger i Lazise. Vår favorit är 'Ristorante Classique som ligger ända nere vid vattnet, uppe på en stor terrass med utsikt över sjön. De har en varierad meny med både pizza, pasta, fisk- och kötträtter. 

Det går att åka båt mellan de flesta av städerna runt sjön. Ett trevligt utflyktsmål med båtarna som trafikerar sjön är Sirmione som ligger ganska nära Lazise.

Grotte di Catullo, Sirmione
Grotte di Catullo, Sirmione

Sirmione

Sirmione ligger på en landtunga som sticker ut i sjön, längst ner i söder. Här har man hittat spår av mänsklig närvaro ända från ca femtusen år f Kr. Sirmione är en av de städer där välbärgade romare från Verona tillbringade semestern. När du kommer från sjöhållet kan du se den så kallade Grotte di Catullo som är lämningar av en stor romersk privatbostad.  

När du sedan kommer närmre hamnen så ser du Scaligerborgen som byggdes på 1200-talet av Veronafamiljen Scaliger. Borgen är enligt Wikipedia ett ovanligt exempel på en medeltida hamnbefästning. 

När vi besökte Sirmione (en molning dag) var det tjockt med turister i de smala gränderna. Vi hittade en charmig restaurang som hade byggt en terrass utöver sjön- Caruso med "terassa sul lago" . Väldigt mysigt!

Limone 

Vid ett tillfälle valde vi att bo på västra sidan av sjön och då blev det lilla vackra Limone där vi bodde på Residence Borgo Dei Limoni  - ett toppenboende! Dock var det inte så roligt att passera den stora vägen med små barn när man skulle ner i byn. Limone är mycket charmigt men jag tyckte att byn var i minsta laget om du ska stanna en vecka, Jag saknade även solnedgångarna över sjön som är fantastiska från andra sidan sjön.

Redan på romartiden upptäckte man att detta är platsen för avkoppling. Romarna hade helt rätt för sig - Gardasjön inbjuder verkligen till avkoppling! Mitt smultronställe i Europa!