Dienten & Maria Alm i Hochkönig

Hochkönig är ett skidsystem i Österrike som ligger bra till om man väljer att köra bil - ca 130 mil från Malmö. Vill man hellre flyga så är det Salzburgs flygplats som gäller.

Den mest  kända orten i systemet är Maria Alm, där vi bott ett par gånger. Denna gången återvände vi till den lilla charmiga byn Dienten som ligger mitt i systemet. Längst ut österut finner man Muhlbach. Skidsystemet består av 120 km pist, bstående av 36 blå, 29 röda och 13 svarta nedfarter. Högsta höjd är 1900 m.ö.h. Man kan åka ”Königstour” som är en runda runt i helasystemet, likt ”Sella Ronda” om man är i Dolomiterna. 

 Det är gott om trevliga matställen i backarna och liftarna är moderna. Vi var iväg vecka 11 i år (2022) vilket nog är lite sent - det var varmt, inte ens på nätterna hade vi minusgrader vilket gjorde snön riktigt tung och blöt - väldigt jobbigt att åka på! 


Boende

Almhof Apartments & Spa i Dienten

År 2011 bodde vi i lägenhet på Almhof som var mycket fräsch. Då åkte vi med våra barn och upplevde att det ofta blev mer prisvärt att ha lägenhet med möjlighet att laga mat. Nu har Almhof byggt ut med ett spa som ser fint ut på deras hemsida. Lägenheterna finns i olika storlekar. 


Hotell Salzburger Hof, Dienten

Detta hotell kan man verkligen rekommendera! Salzburger Hof är ett klassiskt österrikiskt hotell med allt man kan önska och lite till. Rummen är fräscha och funktionella med bra säng, en mindre sittgrupp och balkong. Det finns också en liten spaavdelning i källaren med bla bastu och bubbelpool. Vi trodde att vi hade bokat en vanlig halvpension men det visade sig att det var ”all inclusive” - alltså inte bara frukost och middag utan även en liten matbit & kaka på eftermiddagen. Dessutom ingick all dryck också (inkl öl, husets vin). Personalen är fantastiskt vänlig, uppmärksam och hjälpsam. Vi har varit iväg på många skidsemestrar -   detta boende är nog det absolut bästa vi bott på! 


Hotel Almerwirt, Maria Alm 

Här bodde vi 2010. Ett lite slitet hotell men helt OK, som då låg bra i pris med halvpension, för en familj på 4 personer. Det finns en pool på hotellet vilket var perfekt för oss då ett av barnen skadade knäet. Nu har de fått blandade recensioner med medelbetyg 6,7 av 10, såg jag på Booking.com. 


Alpin Apartments, 

Om man är nybörjare eller har barn så passar detta boende bra. Det ligger nära det mindre backarna i Maria Alm. Här bodde vi 2016. Det var ganska enkla lägenheter men rent och fräscht. 


Höjdpunkter i backen 

Som jag nämnde inledningsvis så var snön för blöt och tung under vår vecka vilket påverkade åkningen men vi åkte nästan i alla pister så det finns några favoritpister att nämna. Vid Maria Alm kan man åka högst upp på Aberg och därifrån kan man ta blå nr 10 eller röd nr 18 som är härliga. Från Dienten går en kabinbana upp till en bra restaurang som heter Steinbockalm. Där startar röd pist nr 29 som är fin och varierad. Mot Muhlback hittar man bl.a nr 11 och den långa blå nr 1 som är roliga. 

Steinbocksalm är en väldigt trevlig och fin restaurang i backen som blandat nytt och gammalt på ett smakfullt sätt. Menyn är rolig med mycket att välja på - även lite annorlunda rätter finns att hitta på menyn. Den thailänska grytan med räkspett var supergod! Vackert presenterat är det också! 

Hochkönig Alm eller som det står på menyn, Kuh & König, ligger mellan de två liftarna ….& ……., i botten av pisterna 11 och 13. Inte jättecharmigt att sitta ute men väldigt mysigt inne - speciellt vid brasan där vi fick bord. Vi provade deras toastsom fick klart godkänt! 

Tiergartenalm är ett annat matställe i backen man måste besöka när man är i Hochkönigs skidsystem. Här kan man välja att sitta i saccosäck i lounggrupp, i solstol eller solkorg. Ska man äta så finns så klart bord & bänkar. Ungdomlig stämning! 

Omdöme 

Skidsystemet är i minsta laget för en veckas åkning om man åker mycket och vill ha variation. Liftarna är moderna vilket hjälper till att snabbt förflytta sig i systemet. Hytterna är många och mysiga. Vi har åkt i Hochkönig 4 ggr mellan år 2010 och 2022 - i år var vi iväg vecka 11 och då var snön inte bra, inte ens på morgonen. Det var för varmt vilket gjorde snön blöt och tung. 

Dienten ligger i mitten av systemet vilket gör att du enkelt tar dig överallt i systemet. På det nybyggda Dienten sportzentrum finns en utmärkt skidbutik där några av oss hyrde uttrustning. Vi fick förstklassig service av kunnig personal och riktigt fina skidor och pjäxor. Här finns också en depå där man lämnar in sina saker efter dagens åk. Väldigt smidigt och effektivt! 

Hotell Salzburger Hof i Dienten var ett mycket, mycket bra boende som ligger 10 minuters promenad från liften och Skizentrum. Det går skidbuss precis utanför hotellets dörr om man inte vill gå. 

Att bo i Maria Alm kan rekommenderas för barnfamiljer.