Rügen

Binz, Sellin, Stralsund, Jasmund, Prora, Rasande Roland m.m.


















Minisemester på Rügen

Min man och jag åker iväg på allt fler minisemestrar, sedan barnen blivit vuxna. Vi delar den stora lusten att upptäcka nya platser och har med åren också insett så roligt det är att läsa på om sevärdheter och historia innan resan. Resan till Rugen blev dock så pass spontan att vi inte hann med så mycket research. Vi insåg att vi skulle ha läst på om Sveriges stormaktstid. Det finns många svenskminnen på Rugen och framför allt i Stralsund. Hotellet Imperial i Binz låg på Schwedenstrasse!

Rådhudet i Stralsund
Rådhudet i Stralsund
Altstadt i Stralsund - Unescos världsarv
Altstadt i Stralsund - Unescos världsarv

Trelleborg - Sassnitz

Vi valde att ta färjan Trelleborg -Sassnitz med Stenaline som är väldigt smidigt om du väljer att bo i badorterna Binz eller Sellin. Dock tyckte vi att det var ett väl tilltaget pris - 2800 kr för en tur och returbiljett med bil. Det finns betydligt billigare avgångar men i vårt fall passade det utmärkt att ta båten lördag morgon. Fyra timmar tar överfarten. Vi hade tur med vädret och tog plats på däck. Ungefär 45 minuter före ankomsttid dök Jasmunds kritstensklippor upp på höger sida av färjan. Väl framme i Sassnitz är det inga långa avstånd att köra oavsett vilken ort man väljer att bo i. Detta är ju en stor fördel när du är på minisemester och inte vill lägga tid på att sitta i bilen.

Var ska man bo?

Som jag nämnde är Rugen ingen stor ö - avstånden är korta - man kan köra runt ön på en dag. Det gör semesterön till en bra cykelsemesterdestination. Det finns många cykelleder men man bör kolla upp rutterna i förväg. Vägarna är ganska smala och dem vill man gärna undvika att cykla på. Vi hade tagit med oss cykelhjälmar men det blev tyvärr inte tid för någon cykling denna gång. 

Jag brukar boka mina resor långt i förväg men denna gång väntade jag för att se hur vädret skulle bli. Med det utlovade fina vädret i sikte så valde vi att bo i någon av badorterna. Sellin eller Binz? Binz har en lång strandpromenad och många vackra hus. Sellin lockar med den fina badbryggan. Stränderna är lika fina men utbudet av restauranger och hotell är betydligt större i Binz. Jag rekommenderar verkligen Binz som har betydligt mer att erbjuda och är väldigt vackert och gemytligt. 

Fin strand i Binz
Fin strand i Binz
Strandpromenaden i Binz
Strandpromenaden i Binz

Binz

Binz visade sig som sagt, vara en väldigt charmig liten stad. I den delen av stan där strandpromenad, restauranger och de flesta hotell ligger är många, många hus byggda i s.k.  badortsarkitektur (sekelskiftesvillor ) -  alla i vitt! Husen är pampiga med snickarglädje och även en hel del tinnar och torn - se nedan. I Binz finns ett litet tåg - Bäderbahn - som kör runt byn. Ett trevligt sätt att snabbt få en glimt av orten. Vi fick ett kort av hotellet som gav oss kostnadsfria resor på bussar och tåget  (dock inte ångtåget Rasande Roland). Bäderbahn finns även i Sellin.

Solkorg på stranden i Binz
Solkorg på stranden i Binz
En del av frukosten
En del av frukosten
Hotell Imperial
Hotell Imperial
Utsikt från balkongen
Utsikt från balkongen

Stränderna är långa och breda, sanden är av Falsterbokvalitet - alltså superfin! På stränderna i Binz och Sellin hyr man inte parasoll och solstolar utan istället strandkorgar. Mysigt!

Vi bodde på Imperial hotell - ett trestjärnigt hotell med gammal charm och många fina recensioner av tidigare gäster (Booking.com och Tripadvisor). Läget var toppen vid strandpromenaden. Vi hade två minuters promenad till stranden och mängder av restauranger runt hörnet. Frukosten hade allt vad man kunde önska och serverades i en frukostsal med gamla fina möbler och en härlig atmosfär. Det fanns också möjlighet att inta frukosten ute om så önskas. Rummen är små men fräscha med badrum som känns ganska nyrenoverade. Vi hade balkong med "halv" havsutsikt. Det fanns en väldigt lugn, trivsam och familjär anda på hotellet  där personalen verkligen var måna om sina gäster - jag såg stora likheter med den danska serien "Badehotellet"!

Härlig uteplats utanför hotellet
Härlig uteplats utanför hotellet

Restauranger i Binz

Binz har en mängd restauranger, caféer och barer. Vi åt en lunch på Bistro Cappuccino som var helt OK - en fräsch tonfisksallad som möjligen kunde piffas upp med lite kapris och en roligare dressing. Bistro Cappuccino lockar med en generös happy hour vilket vi testade - Mojiton var bäst!!

Dolden Mädel är en restaurang för ölälskaren med en diger lista med pilsner, ale, ipa, weissbier osv. Restaurangen serverar rustik mat och redogör i sin meny för sitt "bio-kött". Vi valde deras bbq spaghetti med pulled pork - mycket god och prisvärd!

Kantarellrisotto på Loev Brasseri
Kantarellrisotto på Loev Brasseri
Dolden Mädel
Dolden Mädel

En annan restaurang som vi kan rekommendera är Brasseri & bar Loev. De har en trevlig uteservering där du kan sitta och titta på alla människor som strosar förbi. Maten var mycket bra.  jag uppskattade möjligheten att kunna välja stor eller liten wienerschnitzel och även att själv få välja tillbehör. Vi åt också deras kantarellrisotto som var mycket god.

Finfin sallad
Finfin sallad

På utmärkta restaurang Rasande Roland åt vi sallad och en currywurst i väntan på tåget. Väldigt trevligt att sitta på verandan i den ombyggda väntsalen. Maten var riktigt bra!

Många nämner Ohmas kitchen som ett bra restaurangval. Vi provade inte denna, då den har ett lite tråkigt läge och såg faktiskt inte så inbjudande ut men den har fått superbra recensioner så maten är säkert bra. 

Rasande Roland

Rasande Roland är ett ånglok som tuffar fram på Rugen mellan Göhren och Lauterbach Mole. Det stannar bl.a i Putbus, vid jaktslottet Granitz, Binz och Sellin. Vi tog tåget från Binz till Sellin och hade turen att få plats i utevagnen. Sellin hade precis som Binz ett mini-tåg som kör mellan stationen och stranden. Det var så klart den omtalade bryggan - Sellin Seebrucke som var huvudmålet med vår utflykt. Den gör sig faktiskt bättre på bild än i verkligheten men är absolut värd ett besök, tycker jag. Vill du inte promenera  till bryggan (det tar ca 15 - 20 minuter) så finns Bäderbahn - ett litet minitåg. Du hittar tåget  vid parkeringen tvärs över tågstationen, näta turistbyrån. 

Prora - världens längsta byggnad

Tanken med Prora var att kunna erbjuda många tyska medborgare en billig semester vid havet.  Den naziststyrda fackföreningen låg bakom idén att bygga Prora och Hitler godkände förslaget. Prora började byggas 1938 men avbröts 1939 då kriget bröt ut. Under kriget fungerade Prora som fältsjukhus. Anläggningen planerades för 10 000 rum med plats för 20 000 gäster. Varje rum på Prora skulle ha havsutsikt, därav den enormt långa byggnaden - 4500 meter! 

En del av det enorma bygget färdigställdes av DDR-regimen. En del står som ruiner och en del sprängdes bort. Idag håller man på att renovera och det finns delar som är färdigställda som hotell och semesterlägenheter med spa. Fakta hämtat på Wikipedia 2019-08-07.


Jasmund nationalpark

Jasmunds 700 år gamla bokskog är upptaget av UNESCOs världsarv. Det går många vandringsleder genom skogen ut till vattnet och klipporna, där det finns några utsiktsplatser där du kan se kritstensklipporna. Man kan ta buss till Jasmundsparken om man vill undvika att parkera bilen men kör du dit så finns det minst tre parkeringar att välja på. Den största parkeringen ligger vid Königstuhl som är den mest omtalade utsiktspunkten. Från parkeringen går det bussar (mot avgift) men du kan också promenera till utsiktspunkterna. Ganska nära Königstuhl läste jag att det finns en utsiktsplats som heter Victoria som en recensent menade var bättre än Königstuhl. Jag kan tyvärr inte uttala mig då vi nöjde oss med att se skogen. 

Bron mellan Stralsund och Rugen
Bron mellan Stralsund och Rugen

Stralsund

Det tog ca 45 minuter att köra till Stralsund. Vi körde genom Putbus på vägen dit och fick se lite av alla rosor som finns i den lilla orten. Väl framme i Stralsund, parkerade vi på Karl Marx strasse, precis utanför gamla stan. Det var förvånansvärt lätt att hitta parkering, trots att det var en molnig dag mitt i semestertider. Det var inte alls så mycket folk i stan som vi trodde.

Alte stadt i Stralsund är med på UNESCOs världsarvslista. I gamla staden finns fantastiskt vackra gamla hus - fascinerande att studera fasaderna - se bilderna!

Här finns också många spår av Sveriges stormaktstid, bl.a en bronsstaty av Gustav II Adolf i rådhuset.


Tips - gränshandel

Det ligger en liten bordershop med ett ganska begränsat utbud (ölsorter) vid Sassnitz färjeläge. Vi upptäckte att i staden Bergen, ett par mil från Binz, ligger en butik som heter Real som har ett lite större utbud på öl till bra priser.


HUNDVÄNLIGT!

Vi hade inte hundarna med oss men vi såg flera exempel på att Rugen är verkligen hundvänligt. Det finns flera hundstränder - bl.a. i Binz. Många restauranger hade vattenskålar utställda. Det finns också många fina möjligheter till långa promenader - bl.a. olika vandringsleder i Jasmunds nationalpark och i Granitz nationalpark.



Jasmunds nationalpark sett från färjan
Jasmunds nationalpark sett från färjan
Rofyllt i Binz
Rofyllt i Binz

Vi återvänder gärna till Rügen för att se mer - antingen på cykel eller med hundarna!


Vy från tåget - Granitz jaktslott sticker upp långt borta
Vy från tåget - Granitz jaktslott sticker upp långt borta
Hur mås det?
Hur mås det?