Tips på sevärdheter runt Tällberg vid Siljan 

Dalecarlia

Vi bodde på Dalecarlia hotell & spa i Tällberg som var ett riktigt bra boende. När vi checkade in blev vi överraskade med en uppgradering av rummet och fick ett väldigt trevligt rum i två etage med underbar utsikt över Siljan. Vi hade bokat midsommarpaketet med mat inkluderat. Det fanns några alternativ att välja på till middagen och allt smakade väldigt bra. 

Dalecarlias varma getost till förrätt
Dalecarlias varma getost till förrätt
Torskrygg med potatispuré
Torskrygg med potatispuré

Deras spa var nybyggt och väldigt fint med fantastisk utsikt över Siljan. Vädret betyder så klart mycket när man är här. Solstolarna och poolerna var flitigt använda av oss! Restriktioner i pandemins spår gjorde att det inte heller var så mycket folk vilket var skönt.

På midsommarafton bjöds det  på dansuppvisning kring en fin midsommarstång. Dessförinnan hade vi ätit midsommarbuffé som innehöll allt man kan önska sig och lite till.

Hotellet i bakgrunden
Hotellet i bakgrunden
Restaurangens fina terass
Restaurangens fina terass

Sevärt vid Siljan i Dalarna

Hildasholm i Leksand

 Läkaren och författaren Axel Munthe verkade som läkare bl. a i Paris och Rom. Han har också skapat den berömda Villa San Michele på Capri. Hans kanske mest kända patient var den svenska kronprinsessan, sedermera drottningen Victoria. Vid 50 års ålder - år 1907 , gifte sig Munthe med den 19 år yngre Hilda Pennington Mellor i London. Bröllopsresan gick till  Dalarna.  Axel Munthes var mycket förtjust i Siljansbygden och han ville han att även den nyblivna hustrun skulle få uppleva hans favoritlandskap i hemlandet. Också hon blev fascinerad av trakten och förälskade sig i den - så mycket att hon önskade sig ett sommarhem här. Hösten  1910  stod ett vitputsat tegelhus med tillhörande flygelbyggnader färdigt - Hildasholm! 

Trädgården är väldigt inbjudande att strosa runt i - ett perfekt picknickställe! Det finns även ett café här. 

Hildasholm
Hildasholm

Zornmuseet i Mora 

Zornmuseet är väl värt ett besök. Man måste förboka biljetter innan besöket (sommaren 2021). Här fanns mycket att se och lära sig om den världsberömde konstnären Anders Zorn som var mycket berest men väldigt fäst vid Dalarna. 

Vasaloppets målgång i Mora
Vasaloppets målgång i Mora

Leksands Knäckebrödsfabrik

I Leksand har man bakat knäckebröd sedan 1800-talet. Vi passade på att besöka bageributiken och köpte med oss en mängd roliga sorter som vi aldrig sett förr. Det fanns också lådor med billiga "andrasorteringsknäckebröd". Trevlig besök!

Styggforsen

För 377 miljoner år sedan slog en meteorit  ner i Dalarna vid Siljan. Isälven svarvade sedan fram den djupa ravinen där berggrunden är blottad. Meteoriten vände berglagren 90 grader åt sidan vilket man ser tydligt nere i ravinen. 

Styggforsens naturreservat visade sig vara en riktigt spännande och vacker promenadtur där man placerat ut information om historien bakom ravinen. Här får man se effekter av det enorma meteoritnedslaget.  Meteoriten vände helt enkelt berglagren 90 grader åt sidan. Fascinerande att se!


På den s.k Getryggens brant kan man se hur bergartslagren står lodrätt efter meteoriten slagit ner och vänt på bergssidan
På den s.k Getryggens brant kan man se hur bergartslagren står lodrätt efter meteoriten slagit ner och vänt på bergssidan

Mer i Tällberg

Tällberg är en liten gullig by som har en fantastisk utsikt över Siljan. Den räknas som en av Sveriges hotelltätaste orter med sina 8 hotellanläggningar. 

Bor man i Tällberg får man inte missa den fina gamla telefonkiosken som är målad i det det typiska mönstret för Dalarna - kurbitsmålning! 

Det finns också mycket hantverk att shoppa i Tällberg. Missa inte en runda till Klockaregården!

Till Dalarna måste vi återvända! Massor som vi inte han med - Orsa, Dalhalla, Falun m.m. Ses snart igen!