KOH SAMUI


Koh Samui

Första delen av resan var en träningsresa, jag och min kompis tränar nämligen crossfit på fritiden. Vi bodde ett gäng på samma boende, Superpro Koh Samui. Där hade de både crossfit och thaiboxning, dagarna var fyllda med träningspass. Man fick man frukost, lunch och middag, och maten var bra, rummen också. Vi hade jätteroligt här, jag rekommenderar varmt detta träningscenter!

Hyra motorbike

När vi inte tränade upptäckte vi ön. Det absolut bästa sättet att göra detta tycker jag är att hyra moped eller bil, då behöver man aldrig tänka på internet och tider osv. Trafiken på ön var okej, vi tyckte att det kändes lugnt köra! På ön är det ganska vanligt med polischeck, det är när polisen stoppar turister för att kolla körkortet. Man måste ha ett internationellt körkort med behörighet för moped, det räcker alltså inte med B körkort. Detta är ett enkelt sätt för dem att tjäna pengar på turister, och kan man inte betala på plats får man följa med till stationen. Vi körde på en gata med körkortskontroll, men lyckades vända och ta oss därifrån. Det är viktigt att veta ansvaret som ligger på den som kör mopeden. I Khao Lak stoppade poliserna turister utan hjälm som fick betala böter. Bär hjälm!

Tyvärr regnade det i princip varje dag som vi var på ön, men det gjorde inte så mycket, vi var ju mest där för att träna ändå. Videon visar utsikten från rummet (och regnet). 

Vi besökte två vattenfall som ligger ganska centralt på ön, Na Muang. Det finns två stycken, jag rekommenderar att besöka båda! De ligger precis intill varandra.

Den bästa stranden heter Chaweng beach, och är helt okej! Förvänta er inte att hitta en avlägsen paradisstrand på denna ö.

Vattenfallen fick man betala en liten summa för att komma in på, väl inne fanns det elefanter man kunde rida på och mata. Gör under INGA omständigheter detta! Elefanterna fångas ofta in när de är små och plågas för att brytas ner totalt, så att de aldrig ska göra något motstånd. Ledarna gick omkring med hackor, vapen ifall de skulle försöka något. De bodde i små inhägnader och går samma lilla runda varje dag med turister på ryggen. Elefanterna vill inte bli ridna, snälla ta avstånd från detta och undvik allt som har med det att göra. De hade även en tiger man kunde fotas med. I sådana fall brukar djuren drogas under dagen för att hållas lugna, för att sedan låsas in under natten där de fick utlopp för sin energi. 

Vi gick på en del matmarknader på Koh Samui och i Thailand generellt. Där är det så så billigt och  så så god mat! Något man bör vara försiktig med är färska grönsaker, eftersom att de kan ha sköljts med deras vatten. Detta gäller även restauranger. Vi åt inga otillagade grönsaker ute under resan för att inte riskera något, men man väljer ju själv. Något också att tänka på när man äter på gatukök/matmarknader är att äta där man vet att det är ett flöde, där man vet att maten tillagats direkt och inte legat framme hela dagen. Min kompis blev magsjuk en gång, efter att ha ätit en sallad från boendet, Superpro. Men jag klarade mig hela resan! 

Koh Samui var ett roligt stopp på resan, det fanns mycket att upptäcka, och ön är inte så stor!