Comosjön - Bellagio - San Giovanni - Varenna

Bella Lago di Como! 

Jag har länge varit sugen på att se Comosjön. Jag och min man är mycket förtjusta i Gardasjön och vi tyckte även om Lago Iseo som inte är så känt. Det är något magiskt med kombinationen av berg som stupar ner i vattnet. Efter att ha sett bilder från min bror och svägerskas besök i Varenna så kände jag att jag måste också upptäcka Comosjön! Nu var det dags! Det är inte så långt att köra till sjöarna i norra Italien vilket gör det till ett trevligt stopp på en roadtrip. Till Bellagio hade vi från Malmö, ca 145 mil, vilket vi delade upp i tre etapper - alltså två övernattningar innan vi nådde vårt huvudmål på resan.  

När man är iväg på bilsemester med flera olika destinationer, så är det skönt att ha ett stopp där man stannar lite längre.  Comosjön blev ett perfekt ställe att stanna en vecka på. Dock blev det två olika boenden då barnen flög ner för att hänga på några dagar. Vi bodde först på Bellagio Charming boutique hotel - en fantastiskt bra boende. Sedan flyttade vi till en stor lägenhet med pool som låg i utkanten av staden (San Giovanni) som också var väldigt fint. 

Bellagio

Det finns massor av städer och byar att välja på när man ska besöka Comosjön. Var ska man bo? Vi vill gärna ha ett bra restaurangutbud (alltså inte för liten ort) och gärna lite att se inom promenadavstånd. Vi ville också att det skulle vara enkelt att förflytta sig på sjön. Vidare så ville vi, så klart kunna njuta av de fina vyerna. Vi har besökt Gardasjön ett antal gånger och vet av erfarenhet, att när man bor vid en sjö kan det vara värt att ta hänsyn till var kvällssolen faller och var solnedgångarna syns bäst. 

Vi valde mellan Menaggio, Varenna och Bellagio som alla anses vara bland de vackraste städerna vid sjön. Till slut valde vi Bellagio som hade ett bra hundhotell - Charming Bellagio boutique hotel. Bellagio ligger perfekt mitt i sjön vilket innebär att man har nära till det mesta när man vill åka ut på utflykt. Dessutom är det många som menar att Bellagio är den vackraste platsen. Man får dock räkna med att det är lite dyrare här men så är det ju alltid med "turistmagneter". 

Man ska veta att det är väldigt mycket backar i Bellagio och det blir många trappsteg när man strosar runt i gränderna. Backigt och kurvigt är också vägarna till Bellagio. Vi förvånades över vår GPS beräkning av tid men när vi påbörjat vägen längs sjön så förstod vi snart att det skulle ta sin tid. Vi provade både att köra vägen via Como och vägen som går över bergen men det var nog lika kurvigt vilket som. 

Bellagio Charming boutique hotel

Det här hotellet visade sig vara en liten pärla med bara 6 rum som sköttes av tre väldigt vänliga damer som var så måna om att man skulle trivas. Otroligt välskött med jättefin pool o härliga poolsängar. Frukosten innehöll allt vad man kan önska sig. Hotellet ligger 10 minuters promenad från centrum. Vi bodde i ett rum med utsikt över sjön från balkongen. Alldeles intill hotellet ligger en enkel restaurang med sagolik utsikt, som bla serverar pizza. Nere vid vattnet (ca 5 minuters promenad) ligger restaurang La Pergola som är riktigt bra men dyrare såklart! 


Airbnb - brightly poolside apartment in Bellagio. 

Denna frächa lägenhet ligger lite längre från staden, närmare bestämt i den lilla byn San Giovanni. Vi hade sett flmen ”Ice” - en dokumenär serie om hundar som gåt på Netflix. Hunden Ice ”arbetar” med husse på fiskebåten. Deras fångst används på familjerestaurangen Mella som ligger i San Giovanni. Man når stranden på 5 minuter. Där finns en strandbar och även solstolar men det lockade inte oss. Vi föredrog att ligga vid poolen. Det tog ca 20 minuter att promenera till staden. mesta delen av promenaden går man längs en strandpromenad men tyvärr får man gå en liten bit på huvudleden in till Bellagio, där det kan vara mycket trafik. Alternativ till att promenera är att ta färjan, 8 minuter. Det var smidigt men den går bara några gånger per dag. Man kan också ta turisttåget men det är också begränsat med avgångar. Lägenheten med poolen är verkligen superfint men man ska veta att läget gör det lite besvärligt när man vill in till Bellagio på kvällen. 


Utflyktsmål

Missa inte att promenera ut på Punta Spartivento i Bellagio - utsiktspunkten längst ut på halvön. Där finns också en restaurang La punta som ligger fantastiskt fint.

Bellagio Express

Som så många andra turistmål så har också Bellagio ett turisttåg som tar dig runt på alla ställen som man bör se. Tåget kostar 5 euro (år 2022) och man kan hoppa av och hoppa på var man vill. Information om platserna ges på italienska och engelska. 

Färjetrafiken

Att åka på utflykter på Comosjön är nästan ett måste. Färjetrafiken är väl utbyggd - snabbbåtar, färjor och bilfärjor. Det gick att köpa biljetter vid alla större färjelägen och ombord på de minsta. Det går också att köpa biljetter på hemsidan. Mer om detta hittar du här : 

Villorna 

Det finns ett flertal fantastiska villor med trädgårdar att besöka runt sjön tex monumentala Villa Melzi och Villa Serbelloni, säte för Rockefeller Foundation. Villa Balbianello är en annan tjusig villa som har haft både James Bond och Luke Skywalker på besök då filmerna Casino Royal och Star Wars Episode II spelades in. 
Villa balbianello
Villa balbianello

Varenna 

Vi valde att ta en båttur till Varenna som anses vara en av de vackraste orterna längs med sjön. Det finns en hundstrand i Varenna som vi besökte vilket blev uppskattat av Nemo och Zimba. 

Vill man vandra så finns det flera alternativ som vi hade spanat in men det blev för varmt under vår vistelse så det blev ingen vandring för vår del. Jag kan tipsa om att det finns en led upp i bergen från Varenna - en kort sträcka på ca en halvtimme som leder upp till ...

I Varenna finns en fin strandpromenad- Walk of lovers. Den måste man så klart gå på och få lite fina foton. Och vackert var det! 


Restauranger

La Pergola, Pescala/Bellagio

Restaurang La Pergola ligger i det lilla fiskeläget Pescala, bara 10 minuters gångväg från centrala Bellagio. restaurangen har en fin terass ut över vattnet - mycket fint! Menyn hade inte så mycket att välja på men vi hade kollat in den i förväg så vi visste att det fanns något som föll oss i smaken. Vi valde risotto och grillade räkor som var fantastiskt gott! 


Il Molo, Varenna 

Detta stället kulle kunna vara en riktigt turistfälla med sitt superba läge men vi blev väldigt nöjda med maten. Vi valde bl.a en variant av pizza som var väldigt god. Utsikten var fantastisk! 


Antichi di Sapori, Bellagio 

Vi är förtjusta i tryffelpasta och sökte ett ställe som hade det på menyn. Det visade sig inte vara helt rätt men sista kvällen fann vi ett riktigt bra ställe. Ibland är det de enkla haken som har bästa pastan och i detta fallet stämde det. Restaurangen ser inte jätterolig ut men det var full med folk vilket brukar vara ett bra tecken. Här fick vi den godaste hemmagjorda spaghettin man kan tänka sig och sååå god tryffelsås med färskriven tryffel. Till förrätt delade vi bruchetta med tomater och en potatishistoria med tryffel. Allt smakade verkligen jättegott! 


Restaurang Florence, Bellagio 

Denna restaurang dyker ofta upp när man googlar bilder på Bellagio. Den tillhör hotellet med samma namn och ligger vid vattnet. En pergola som är täckt av blåregn bildar tak åt uteserveringen. Väldigt vackert! Ska man äta på bästa läget får man betala för det. Det var ganska dyrt att äta här och maten motsvarade inte riktigt våra förväntningar men utsikten är svårslagen! La Bellagina ristorante pizzeria, Pescala/ Bellagio 

Här åt vi första kvällen. Restaurangen ligger intill hotell Charming Bellagio. En enkel restaurang med magisk utsikt om du får ett bra bord på ovanvåningens terass. Vi valde pizza som fick klart godkännt! 


Mella, San Giovanni / Bellagio

Mella är en fiskrestaurang. Det finns några enkla bord utanför men de flesta bord finns på ovanvåningen, inne. Boka ett bord vid fönstret med utsikt mot vattnet så känns det som att sitta ute då fönsterna är vidöppna. Vi delade en sallad och grillade grönsaker till förrätt. Till varmrätt valdes fish and chips, risotto med fisk från havet och …..

Det var väldigt trevligt på Mella. Vi gillade stället och maten var god men kanske  inte toppbetyg på de rätter vi valde (fish & chips fick dock högsta betyg. 

Bjuder på ett gäng bilder nedan från ett väldigt fint resmål. Vilken vecka!