Höjdpunkter i New York

NEW YORK - Städernas stad! Jag har listat vad vi valde ut att se när vi besökte New York tillsammans med barnen som var i tonåren. Det är ingen inbördes ordning på listan. Jag har också nämnt shopping, hotell och några restauranger som var riktiga höjdare både gällande mat och miljö. 

Sevärdheter

1. Empire State Buildning. 

När vi var här första gången med barnen var alla överens om att vi ville åka upp på toppen av en skyskrapa. Det visade sig vara en av de höjdpunkter som vi alla tyckte var riktigt häftigt! Vi valde den kanske mest kända i New York - Empire state buildning. Passa på de första dagarna då du ändå har jet lag och vaknar tidigt. Vi var här innan de öppnat och gick in utan att köa. Biljetter kan köpas i förväg.

2. Båttur på Hudson river med New York water taxi

Det finns ju jump-on/jump-offbussar men vi valde istället en tur på vattnet runt Manhattan. Det finns olika typer av biljetter men vi nöjde oss med en av de kortare turerna där vi bl.a. fick se Frihetsgudinnan och Ellis Island, Brooklynbron och så klart Manhattans stadssilhuett. Man lyssnade på en audioguide som berättade om de ställen som vi passerade. Vår båt avgick från Pier 15 på västra sidan av Manhattan.

3. Frihetsgudinnan 

 Liberty Enlightening the World, New Yorks klassiska symbol som stått och hälsat på besökare i över 100 år vill man ju absolut se. Vi nöjde oss med att se henne från vattnet. Man kom nära henne när man åkte båt och de stannade så att alla kunde fotografera. 

3. Central park 

New Yorks  stora park är ett annat måste när man besöker staden. Här kan man strosa runt, hyra cykel eller roddbåt om man vill det. Det finns alltid en uppsjö av olika attraktioner och aktiviteter oavsett årstid - kricket, zoo, minnesmärket Strawberry fields, löprundan Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir, Belvedere castle m.m. 

4. Brooklyn Bridge och Brooklyn

Brooklyn bridge är en mäktig bro att promenera över. Vi missade glassfabriken Brooklyn Ice Cream Factory som ska ligga precis bredvid brons fäste dock njöt vi av  utsikten av Manhattan och Frihetsgudinnan. När vi hade gått över bron fortsatte vi vidare längs med vattnet på Brooklyn Heights Promenade. Härifrån har du en magnifik utsikt över Manhattans finansdistrikt och möjlighet att få fina bilder. Vi gick sedan vidare på Montague street upp mot Flatbusch Avenue och letade upp Junior´s restaurang som vi hade hört skulle ha NYCs bästa cheesecake. Mumsfillibabba!

5. FN-skrapan

Vi besökte även FNs högkvarter.  FN-skrapan är  155 meter hög och har 39 våningar. Utanför står bronsskulpturen Non-violence av Carl Fredrik Reuterswärd. Vi promenerade väldigt mycket i New York. En hel del sevärdheter ligger inom gångavstånd i NY. Det krävs lite planering för att få se så mycket som möjligt! Passa på att kombinera FN och Grand Central - se punkt 6. Empire State Building ligger också inom gångavstånd från FN. 

6. Grand central station

En magnifik byggnad och faktiskt nr 6 av världens mest besökta sevärdheter. Det finns minst fyra sätt att uppleva stationen. Strosa runt helt på egen hand, hyr en ljudguide, ladda ned en app till telefonen med samma innehåll som ljudguiden, eller följ med på en guidad tur av Grand Central Terminal.

7. Rockefeller Center

Rockefeller Center är en samling byggnader som ligger mellan 48th street och 51th street på Manhattan. Här ligger bl.a. många restauranger, Top of the Rock Observation Deck, NBC Television Network och Radio City Music Hall. Mest känt är kanske Rockefeller skridskobana som är en årlig vintertradition tradition sedan 1936. 

8. Ground Zero 

Ground zero eller 9/11 är en minnesplats  för alla de som miste livet i terrorattentatet 2001 då två flygplan körde in i World Trade Center. På Memorial Plaza-torget finns även 400 träd planterade runt de två stora poolerna. Där ligger också 9/11 Memorial and Museum och skyskrapan One World Trade Center som byggdes efter attacken. 

9. Times Square och Broadway

There's no business like show business! Theatre district omfattar Times Square och Broadway. Här går alla musikaler och teaterstycken på 36 olika teatrar. Ett måste att besöka kvällstid för att se alla neonskyltar. Times Square känns överväldigande - det är proppfullt med folk, ljus som blinkar och disneyfigurer som rör sig...men så klart ett måste att se! Vi besökte Minskoff Theatre och såg the Lion King - verkligen toppklass!

10. Wall street


Wall Street ligger i New Yorks finansdistrikt på södra Manhattan och det är också här som New York-börsen ligger. Börsen är tyvärr inte öppen för allmänheten.

11. High Line

Om du är sugen på att få en promenad lite avskilt från all trafik så är så klart Central park det bästa valet men om du bor nere vid Chelsea så är The High Line ett alternativ. jag vill inte utnämna High Line till ett "måste" när du är i New York första gången men helt klart en trevlig och annorlunda promenadslinga. High Line är en park anlagd på en nedlagd järnväg, där plattformen som bär rälsen är lyft en bra bit över gatunivån. Du kan kliva på den vid Chelsea market och gå till 34th Street mellan 10th och 11th Avenue. 

Vi gick här när dottern skulle ta en Mega-bus till Washington där hon studerade. Mega-bus har sin avgångsstation där highline slutar. Hotell i N Y

Vi har bott på två hotell de senaste åren. när vi behövde ett rum för 5 personer valde vi Salisbury hotell som ligger intill Central Park - bra läge! Vi hade en stor bra lägenhet med ett litet pentry och kylskåp - mycket nöjda! 

Ett lite speciellt hotell på bra läge i Chelsea
Ett lite speciellt hotell på bra läge i Chelsea

Vid nästa tillfälle valde vi att bo i Chelsea på Townhouse inn som har en jättebra frukost i ett trivsamt frukostrum. En dag kom ägarens charmig engelska bulldoggar på besök. Vissa rum är bättre än andra så förvissa dig om ett bra rum. Hotellet går i engelsk stil med äldre, tunga möbler - alltså  inte något för dig som söker ett hotell i modern stil. Det finns absolut en charm i detta hotell men hotellet behöver verkligen ett lyft snart. Man ska också veta att hotellet inte är bemannat dygnet runt.


Shopping

Macys måste man ju besöka så klart och även Fifth avenue där alla världens stora exklusiva modehus ligger.

Vi åkte också till Jersey Garden outlet som hade ett jättebra utbud. Det var smidigt att ta buss från Port Authority Bus Terminal. Bussarna gick ofta morgon och eftermiddag men observera att om du vill åka hem mitt på dagen är det långt mellan bussarna. 


Restauranger & Rooftop bar

Bästa hamburgaren - charmigt läge i  Madison Square Park
Bästa hamburgaren - charmigt läge i Madison Square Park
The View Restaurant på hotell Marriott Marquis hotell, vid Braodway - roterande restaurang - härlig utsikt!
The View Restaurant på hotell Marriott Marquis hotell, vid Braodway - roterande restaurang - härlig utsikt!
230 Fifth Rooftop Bar - magisk utsikt på uteserveringen!
230 Fifth Rooftop Bar - magisk utsikt på uteserveringen!
Buddakan, Chelsea Market - fine dining i Hogwarts miljö
Buddakan, Chelsea Market - fine dining i Hogwarts miljö

Läs gärna resereportage från New York m.m. på:

New York är verkligen något helt speciellt!