Minisemester på Österlen

25.03.2021
KYHLS STRAND Foto: Helena Björnstedt
KYHLS STRAND Foto: Helena Björnstedt

Österlen istället för Alperna...

Vi - min man och jag tillsammans med min bror och svägerska, skulle åkt skidor i Alperna men Covid-19 satte stopp för det i år. Vad gör man istället för den traditionella skidresan till Alperna? Man kan ju välja att åka skidor i Sverige men vi valde bort det. Som lite plåster på såren blev det istället en minisemester på Österlen. 

Foto: Helena Björnstedt
Foto: Helena Björnstedt

Strandpärlan på Kyhls strand

En vacker fredag i mars lastades bilen lastades full med god mat (knökfull!) och iväg for vi mot vackra Österlen. Vi hade hittat ett hus att hyra, som kallas Strandpärlan och ligger i Kyhls strand. Huset hade verkligen ALLT och lite till - det fanns vedeldad bastu, jacuzzi ute, biljard, bordtennis, shuffleboard, airhockey och pricken över I var ett stort härligt kök med matbord mitt i huset. Läget är perfekt med närhet till både sevärdheter kring Ystad och kring Kivik.

Det var skönt att ha planerat alla måltider på förhand och handlat med sig allt så slapp vi lägga tid på att köra och handla. Det blev verkligen en lyckad långhelg med sköna stunder, långa promenader, mumsig gourmetmat, spännande biljardspel och härligt utebad i solnedgången.

STRANDPÄRLAN
STRANDPÄRLAN

SEVÄRT


Horsahallens hällristningsområde

Ett skepp och en häst?
Ett skepp och en häst?

I Simrislund, söder om Simrishamn, finns Horsahallens hällristningsområde med "Yxornas häll" och  "Stenilsristningen. Det är Skånes näst största hällristningar. (enligt Rock Art Österlen),  skapade på bronsåldern. Det är fascinerande att tänka sig att för ca tretusen år sedan satt människor här och ristade in bilderna i stenhällen. Man kunde se många yxor, skepp, hästar, s.k skålgropar, m.m. Värt ett besök om du vill känna historiens vingslag! 

Sandhammaren

Ett "måste" var ett besök på Sandhammaren som flera gånger utnämnts till Sveriges bästa strand. Som Malmöbo håller jag på Falsterbo som Sveriges bästa strand men jag måste medge att Sandhammaren kan konkurrera om den platsen. Stranden är väldigt bred, väldigt lång och sanden är kritvit och finkornig. Med andra ord jättefin! Vi hade med oss en grill för att grilla korv till lunch men det visade sig att Sandhammaren är ett naturreservat och här får man inte grilla. Om du ska bada här kan det vara bra att veta att vid sämre väder kan det uppstå livsfarliga strömmar. 

Sandhammaren
Sandhammaren

Karl-Fredrik på Eklaholm

Vi besökte också Karl-Fredrik på Eklaholm. Det var mycket roligt att se hans butik men jag fick väldigt blandade intryck av besöket. Det fanns fantastiskt många vackra och roliga saker men det var också väldigt stökigt & rörigt...och dyrt! Jag kan inte säga att jag blev köpsugen. Se bilden nedan. Det blev jag däremot på Åbergs trädgård & café.

Min bror & jag vid Karl Fredriks 800-åriga olivträd
Min bror & jag vid Karl Fredriks 800-åriga olivträd

Åbergs trädgård & café

Vi är väldigt trädgårdsintresserade och det blev även ett besök på utmärkta Åbergs trädgård utanför Ystad. Här var det ordning och reda, bra priser och ett stort sortiment. Det var mycket roligt att gå runt och titta på deras stora sortiment (trots att det var tidigt på säsongen). Jag inhandlade en dubbel mangofärgad Primula, två ovanliga Akleja, en vitbrokig Dr Westerlunds hälsoblomma (Doftpelargon/Rosengaranium)  och ett par roliga sorter av tomatplantor -  brun och orange. 

En liten bit av medelhavet

I Hammenhög ligger "En liten bit av Medelhavet" som bl.a. säljer vacker keramik. Ett trevligt besök! 

Gunnarshögs gård

Ett annat trevligt besök, var Gunnarstorps gård som ligger utanför Hammenhög. Här finns alla tänkbara produkter gjorda på raps - rapsoljor med många, många olika smaksättningar, rostade rapsfrön, musli, knäckebröd, smaksatta salt, kryddor m.m. 

Gunnarshögs gård
Gunnarshögs gård

Olof Victors Café

På vägen tillbaka till Malmö, stannade vi för att äta lunch på Olof Victors. Ett café som med all rätt har fått väldigt fina omdömen, bl.a av White Guide. Lite längre fram på säsongen har de en stor innergård som man kan sitta och fika på. Detta blev en smakfull och mysig avslutning på vår härliga minisemester som gav ny energi och goa minnen! 

Ett axplock av våra upplevelser!

Sugen på Österlen? Klicka på svarta knappen nedan för mer inspiration!