Verona & Venedig 


Verona & Venedig

Årets skidresa, 2023, blev en bilsemester där vi kombinerade skidåkningen med några dagar i Verona, samt en dagsutflykt till Venedig. Det blev lyckat! Inte minst för att vädret i Italien var helt fantastiskt! Vi lämnade Scheffau i Wilder Kaiser i regn och 6 plusgrader och körde ca 30 mil söderut - plötsligt upptäckte vi att bilens temperatur visade 20 grader! 

Verona 

Verona visade sig vara en mycket charmig stad, nästan som ett mini-Rom med den vackra Amfiteatern i centrum. Ett bra sätt när man vill lära känna en ny stad, är att ta en turistbuss tex Hop on/Hop off eller tåg. I Verona finns ett litet turisttåg som utgår från Piazza Bra. Det startade vi med! 

Staden är väldigt promenadvänlig och vi ägnade mycket tid åt att bara strosa omkring i det vackra vädret. Några måsten, förutom Julias balkong och amfiteatern, när man strosar omkring är att besöka Piazza Bra, amfiteatern, Teatro Romanum, Romeo och Julias balkong, Borgen Vecchio med bron bredvid från 1300-talet och Piazza Delle Erbe som är marknadsplats. 

Det finns arkeologiska fynd som visar att människor bodde här redan på förhistorisk tid.  Det finns många spår av etruskerna och romersk arkitektur. Amfiteatern samt romerska murar, broar och valv är från  100-talet f. Kr. Verona var en viktig romersk militär besittning kallad Colonia Augusta Verona. Amfiteatern är mäktig att besöka. När vi var här höll man på att förbereda inför sommarens teater och konserter.

Det man kanske mest förknippar Verona med är Romeo & Julia. Självklart var vi inne på gården där man kan se Julias balkong. Man kan också (om man köper biljett) ta sig upp i huset och låta sig fotograferas från balkongen. Det skippade vi! Jag läste någonstans att Shakespeare aldrig besökte Italien utan bara inspirerats av andras reseskildringar. 

Julias balkong
Julias balkong
Romeos Julia
Romeos Julia

Vi tog oss också upp på Castel Pietro som ligger högt upp på en kulle. Ett bra sätt att ta sig dit är att gå över Ponte Pietra, gå upp i gränden som ligger rakt över gatan. Sedan har man en del trappsteg att ta sig uppför men det tog inte lång tid. Utsikten är absolut värt det! 

Tjock vinlista!!
Tjock vinlista!!

Det finns många restauranger med fina omdömen i Verona men jag måste nämna en som verkligen är speciell - Antica Bottega del Vino! En gammal charmig restaurang med historiens vingslag i väggarna och ett himmelrike för en vinkännare. Vinlistan tar lite tid att titta igenom - 2500 olika viner! Här tar man vinet på allvar! Mycket seriösa sommelierer som pratade och serverade vinerna. Boka bord!

Vi gjorde också en cykeltur ut på landet. Det finns en app som heter Verona bike och tillhörande cykelparkering på flera olika ställen i staden. Vi valde att cykla längs kec floden Adige söder-/österut på en cykelled och hamnade så småningom på en risotteria som heter Porta Mancina. Wow - vilken risotto! En jättetrevlig utflykt i underbart väder!


Venedig

En av dagarna tog vi tåget från Verona till Venedig. Smidigt! De snabbaste tågen tar 1 h 10 minuter och då hamnar du i centrala Venedig. 

Vi valde att promenera ner till Markusplatsen och pricka av några platser på vägen som vi ville se. Vi passerade fiskmarknaden nära Rialtobron. Vid Rialtobron tog vi en paus på ett fikaställe på Riva del Vin. Där ligger restaurangerna tätt och har alla utsikt mot kanal Grande. Sedan fortsatte vi mot Ponte dell Academia där vi tog foto på den fina vyn mot basilika Santa Maria. 

Så småningom kom vi ner till Markusplatsen med Markuskyrkan och Dogepalatset - storslaget och magnifikt! Svårt att uttrycka i ord -  jag har sett många storslagna katedraler och kyrkor men denna är något helt speciell! Det var mycket folk på Rialtobron och på Markusplatsen var det ännu mer folk. Vi valde att bara se byggnaderna utifrån. På Markusplatsen ligger också världens äldsta café - Florian som slog upp sina portar 1720 enligt deras hemsida. 

Vilken resa det blev! Skidåkning kombinerat med kultur - väldigt trevligt. Venedig har länge funnits på min bucketlista och det blev en av höjdpunkterna det som egentligen gjorde resan så trevlig var att det var en skön blandning av så olika saker att göra och se. Det var också väldigt skönt att ta tid på sig med bilkörningen där vi också fann små trevliga ställen att övernatta på.