Bilsemester i Sverige

Italien får vänta, Covid-19 stoppade oss. Nu har vi bestämt oss för en bilsemester till bl.a. Blekinge skärgård, Toftaholm herrgård, Laholm och Varberg. 

Det blev varken Venedig, Kalabrien eller Sicilien som vi hade planerat. Det blir istället en bilsemester i Sverige. Vi håller oss ca 2 h från Malmö trots att Folkhälsomyndigheten släppte på rekommendationerna nyligen och gav tillåtelse till att resa i hela landet. Höga kusten lockar mig men jag tror att det blir väldigt mycket folk där så vår lilla roadtrip blir superbra!

Själva planeringen  av en resa är ett av mina stora intressen. Jag lägger mycket tid på att försöka hitta charmiga boenden.  Jag har även börjat söka på vad vi ska göra och se på våra stopp - sevärdheter, vackra naturupplevelser, god mat, cykel- och vandringsleder osv. 

Anledningen till att vi har valt att besöka Blekinge beror på att jag hamnade på den utmärkta resebloggen "Halloj världen" - se länk nedan. Där läste jag om de 10 vackraste platserna i Blekinge. Resebloggar är ju ett utmärkt sätt att hitta nya tips och bli inspirerad att besöka nya platser. Blekinge skärgård har jag missat och jag ser verkligen fram emot att besöka denna "pärla" med bl.a pittoreska Brändaholm och Tjärö. Karlskrona blir vårt första stopp på resan.

Vi ska bo på Scandic hotell i Karlskrona som ser väldigt trevligt ut, har ett utmärkt läge och dessutom bra pris på rummet. Jag bokade direkt på hotellets hemsida. Se på bilderna nedan - här kommer man att njuta av närheten till havet!

Örlogsstaden Karlskrona är en världsarvsstad. Nyckeln till utnämningen är planeringen av staden som påbörjades av Karl XI på 1600-talet. Det finns mycket att se i Karlskrona. Skärgårdsbåtarna har en massa olika turer att välja på. Vi tänkte bl.a. välja just turen som riktat in sig på världsarven. Hoppas att det kan bli badväder! 

Hur blev det? Läs mer om Blekinge - svarta "knappen" nedan:

Teleborgs slott - mäktigt!
Teleborgs slott - mäktigt!

Nästa etapp går till Toftaholm herrgård. På vägen blir det det nog en avstickare till Kosta Boda glasbruk och även ett besök på Teleborgs slott (se bild), utanför Växjö. Jag skulle vilja övernatta på Teleborgs slott men det var fullbokat så vi får nöja oss med ett besök, kanske det blir en lunch där  innan vi drar vidare till Toftaholms herrgård som ligger 7 mil västerut från Växjö. 

På Toftaholm herrgård, tillbringade vi en natt för 22 år sedan och jag har verkligen fina minnen därifrån.  Vi var ditbjudna av mina föräldrar för att fira att de fyllde 60 år. Det är en mycket charmig gård som har gästats av både kungar och nobelpristagare. Jag vill minnas att det också var väldigt bra mat. Jag minns också att mina föräldrar hade gjort en skattjakt till barnbarnen i den vackra miljön vid sjön. Jag ser verkligen fram emot att komma dit igen. Nu har de också anlagt ett spa som ser väldigt inbjudande ut.

Visst ser Toftaholm charmigt ut (se bildgalleriet nedan)?! Bilderna är tagna av https://www.kappelphoto.se/

Besök gärna Toftaholms hemsida: https://www.toftaholm.se/

Nästa etapp blir kort. Då åker vi vidare till Laholm -  Björn Hellbergs stad. Vi har läst de flesta av hans deckare (min man säger att vi läst alla men det är så många att jag tvivlar) och ser fram emot  att se platser i "Staden" som inspirerat till miljöerna i böckerna. Jag fick till min stora glädje personliga tips av Hellberg. Nedan  delar vi med oss av tipsen - på både miljöer från böckerna men även sevärdheter.

Hellberg skriver i ett mail till mig 2020-06-06: "En del geografiska inslag i Wall-deckarna existerar inte i verkligheten, men många gör det. Jag har också lånat en aning från Kristianstad - bland annat Centralstationen och Parken.Men en överväldigande majoritet är hämtat från Laholm där restaurang Kungen i själva verket är Gröna Hästen och Strandhotellet i Mellbystrand kallas för Badhotellet vid Sydstranden."

"Tips på några exteriörer i böckerna jag hämtat från min hemstad:

* Sjön Glänninge (omdöpt till Glaninge) används i "Slutkört" och "Trofésamlaren". 

* Kyrkogården mitt i stan (där utspelas en del scener i "Likspett")

* Silotornet (finns med i "Födde: en dotter).

* Min nya Sten Wall-deckare "Narrspegel" (som kommer ut 25 juni) har i stor utsträckning handlingen förlagd till kustområdet vid Mellbystrand.

Hellbergs personliga tips på sevärdheter i Laholm (Hellberg 2020-06-07):

* Nordens enda teckningsmuseum finns i Laholm (vid Hästtorget)

* Den äldsta stadsdelen i Laholm heter Gamleby och är väl värd ett besök med sina slingrande gränder och sin ålderdomliga bebyggelse

* Fina fiskevatten i Lagan (södra Sveriges näst mest vattenförande älv efter Göta Älv - ändå som en rännil jämfört med floderna i Norrland ...)

* Badstränderna Mellbystrand och Skummeslövs strand.* Den läckra konsthallen i Hishult två mil sydost om Laholms stadskärna. 

* Bokskogen i Hasslöv på Hallandsås (som det faktiskt heter - inte det mer spridda Hallandsåsen)

Jag tackar Björn Hellberg för tipsen och ser fram emot att besöka "Staden" - Laholm!Vi har bokat rum på Laholms stadshotell som ser charmigt ut. Hotellet har arton rum, vilka är renoverade och designade utifrån varje årtionde från 1880-talet fram till idag. 

Det kommer att bli en fin vistelse i "Staden" - Laholm! 

Tyvärr hade vi ett förfärligt oväder när vi besökte Laholm. Jag fick inte den där fina känslan för staden som jag hade önskat trots det trevliga läget vid ån Lagan och de pittoreska kvarteren i den gamla delen av staden. Jag får ge Laholm en ny chans i bättre väder! 


Från Laholm drar vi vidare längs kusten via Halmstad, Falkenberg, Tvååker och Ästad vingård för att bo i Varberg. Här ska vi så klart besöka Varbergs fästning och det vackra kallbadhuset. Vi hoppas så klart på fint väder så att vi kan njuta av sol och bad och promenera på strandpromenaden. Det finns mycket annat att upptäcka runt Varberg!

Kallbadhuset i Varberg
Kallbadhuset i Varberg
Varbergs fästning
Varbergs fästning
Varbergs Stadshotell & Asia spa
Varbergs Stadshotell & Asia spa

I Varberg har vi bestämt träff med en av döttrarna. Där har vi valt att boka rum på Varbergs stadshotell & spa. Hotellpersonalen har varit väldigt vänlig och tillmötesgående. Vi har fått möjlighet att boka ett tjusigt Boutique Prestigerum där vi får lov att ha en extrabädd om vi möjligen blir en person till i rummet. 

Vi stannar tre nätter i Varberg och sedan styr vi kosan hemåt igen. Det blir en tur på 8 övernattningar - precis lagom! Mer om Varberg här:

Ser nu verkligen fram emot vår bilsemester. Blir det fint väder så kommer detta bli en höjdare men blir det inte det så har vi ändå upplevelser planerade som inte är väderberoende!