Cinque terre & Toscana

Manarola
Manarola

Då blev det dags att bocka av nya mål på bucketlistan! Det blev en fantastisk resa med besök i Florens, Cinque Terre, Pisa, San Gimignano, Greve in Chianti och Siena. Wow, vilka sköna platser! 

Ponte Vecchio i Florens
Ponte Vecchio i Florens

Dag 1 Florens 

Vi flög tidigt på morgonen och landade i Florens. Det var mycket smidigt att ta tåget in till Florens centrum. Precis utanför flygplatsen hittar man tåget. Vi hade valt ett bed & breakfasthotell som låg precis vid centralen där tåget stannade - Urban Eco Bed & breakfast. Vi kan varmt rekommendera detta lilla hotell som var jättefräscht med charmig uteplats att äta frukost på. 

Vi valde att ta en s.k. Hop on Hop off buss runt Florens för att få se så mycket som möjligt, då vi bara skulle stanna en dag här. Det gav en bra överblick men gav inte ett jättecharmigt intryck av stan. Det charmiga intrycket infann sig dock på kvällen då vi strosade runt i gamla stan där vi bl.a tittade på katedralen Santa Maria del Fiore. På kvällen hade vi bokat bord på en väldigt populär restaurang Za-Za där vi åt en god middag. 


Marina Piccola Hotel

Det här är ett bra val om du väljer att bo i Manarola. Läget är superbt nära vattnet. Försök få rummet med den lilla balkongen - magisk utsikt! Se bilden ovan. Frukostmatsalen var kanske inte den charmigaste men själva frukosten tyckte vi var bra. 

Dag 2-4 Cinque Terre


Nästa dag tog vi tåget från Florens till Manarola med byte i La Spezia. Italienska TrenItalia är en bra app att boka på och vi har bara positiva erfarenheter av att åka tåg i Italien med moderna vagnar. 

Manarola nämns av många som den vackraste byn i området och det håller jag med om. 

Det finns en färjan som går mellan byarna i Cinque Terre. Det är så klart fint att vandra men också fint att se området från havet! Vi valde att ta en båtutflykt (det var för varmt att vandra) och besökte då Monterossa som också är en väldigt charmig by med lite mer folkliv och fler restauranger. Dock är Manarola vackrare då staden klänger brantare upp på berget. I Monterossa finns en strand där det var knöfullt med folk men ett snabbt dopp var skönt i värmen. I Manarola kan man också bada men där badar man från klipporna (se bilden till vänster). Man kan konstatera att Cinque Terre är inget badparadis men det är ju inte därför man åker hit! Jag måste säga att jag tycker att det är ett av de vackraste platser jag varit på. 

Tågen som går mellan byarna går oftare så vi valde att ta tåget tillbaka till Manarola från Monterossa. 


Restauranger

Vi åt en riktigt god pizza med burrata på pizzeria Porticciolo, inte långt från hotellet. Den pizzan kommer jag inte att glömma i första taget.

Jag måste även nämna Trattoria da Billy. Många trappsteg för att komma dit men såå värt alla stegen. Magisk utsikt och mat! Här måste man boka bord i tid! 


Dag 4-7 Pisa och San Gimignano

Från Manarola var det inte långt till Pisa med tåget. Där lämnade vi in våra väskor på ett hotell som låg vid Centralstationen. Det kostade 5 euro vilket det absolut var värt för att slippa dra med dem i stan. Målet med Pisabesöket var så klart framför allt att få se det lutande tornet. Det tog knappt en halvtimme att promenera till tornet från centralstationen. Vi var inte de enda turisterna som hade tornet som mål! Här var det många som fotograferade. Tornet är fristående men tillhör domkyrkan som också finns på piazza del Miracoli. Som jag nämnde är det en turistmagnet och det är en häftig syn för ögat - det lutar rejält! I slutet av 90-talet bedömde man risken för att tornet skulle rasera så stor att man åtgärdade det och tydligen ska det ha lutat ännu mer innan dess. Kul att ha sett det men det var alldeles för varmt för att strosa omkring i storstad, så vi tog tåget vidare till Pisa flygplats där vi hade förbokat bil. 

Det tog ca en timme att köra till San Gimignano. Där hade vi bokat rum på Palagetto vingård som ligger strax utanför stan. Vi bodde i rummet som hette Syrah - stort och rymligt rum och en egen uteplats utanför rummet. Mycket bra! Stället har också en restaurang vilket vi uppskattade, dock inte öppen för lunch. 

San Gimignano ligger på en höjd och syns på långt håll med sina 14 torn som är så speciellt för denna  medeltida stad. San Gimignano  också är omgiven av en ringmur och även upptagen på Unescos världsarvslista. Man får verkligen en känsla av att flyttas långt tillbaka i tiden när man går i centrum. 

Dag 7 - 10 Siena och Greve in Chianti 

Efter härliga slappa dagar i San Gimignano så blev det dags att köra vidare. Vi startade med ett besök i Siena som av många nämns som en av de vackraste städerna i Toscana. Siena är betydligt större än San Gimiganano. Vi insåg snabbt att det var många besökare i stan när vi letade parkeringsplats. Vi siktade in oss på en stor parkering vid en fotbollsplan som ligger nära Basilica Cateriniana. 

Plötsligt när vi strosade runt i stan, på väg ner mot Piazza del Campo, hörde vi en mäktig körsång från ett stort gäng, alla iklädda ngn form av mantel, som kom gående mot oss. Det visade sig att förberedelserna inför den stora kända hästkapplöpningen Palio Siena hade startat. Kapplöpningen äger rum på två datum varje år, den 2 juli och den 16 augusti, och det är en mycket speciell händelse för Sienaborna och besökare. Kring kapplöpningen är det traditioner och ceremonier och varje distrikt i Siena har sin egen flagga och musik. Förutom hästkapplöpningen är det också fest med mat och dans. När vi kom ner till det stora torget där kapplöpningen fick vi se att där samlades många olika körer som alla hade sin flagga. Alla hade tydligen tågat sjungande genom stan. Det blev verkligen en extra krydda åt vårt besök i Siena. 

Vi tittade också på Domen i Siena som är väldigt pampig.

Piazza del Campo
Piazza del Campo
Domen i Siena
Domen i Siena

Greve in Chianti hette tidigare bara Greve men fick tillägget ”in Chiant” efter att numera tillhöra vindistriktet Chianti (enligt Wikipedia). Det är en liten lantlig by som man snabbt kunde scanna av. Värt att nämna är torget Matteotti i där det ligger många restauranger. Här var det trevlig stämning.

Vi bodde en bit upp på bergssluttningen, på ett bed & breakfast som heter Casale de Masse. Här hade vi en liten lägenhet och det bästa av allt - en charmig uteplats med magisk utsikt över det böljande vackra landskapet. Stället hade också en pool där vi tillbringade ett antal timmar. 

 Vi påbörjade en vandring längs ”slow road”, en led som går från Greve upp till en mindre by upp i berget som heter Fioralle, där vi tänkte äta lunch. Längs Slow road ska det finnas konst att njuta av på vägen. Vi startade och gick en bit men gick inte så långt då vi kände att hettan var alldeles för stark för en vandring med den lutningen. Det fick bli lunch nere i byn istället! 

Sista dagen blev det regn och åska. Då var det gott att ha den mysiga uteplatsen med tak över huvudet där vi löste korsord och såg MFF möta Sundsvall. Dessvärre förlust! 

Toscana och Cinque Terre levde upp till de höga förväntningar vi hade - såå vackert, goda viner & jättegod mat! Jag kan varmt rekommendera de ställen vi har besökt men det räcker  med  en natt i Greve. Nästa gång vill jag bl.a se Lucca och Montepulciano.