Öresund runt

28.07.2023

Vilken härlig dag! Skånetrafiken säljer en biljett som kallas Öresund runt för 299 kr (2023). Den gäller under dagar och man kan hoppa av och hoppa på tåg/buss så många gånger man vill. Dock får man bara åka en gång med färjan Helingborg - Helsingör och en gång över Öresundsbron. Observer,a att biljetten inte kan köpas i Skånetrafikens app utan endast på deras kundtjänstkontor (inte heller hos ombuden). 

Helsingör

Vi valde att åka från Malmö till Helsingborg och ta färjan över till Helsingborg. Väl där gick vi bort till Kronborgs slott som man kan se från färjan när man närmar sig Helsingör. Det kostar 145 Dkr  (2023) i inträdesavgift vilket vi tyckte var i saftigaste laget varvid vi nöjde oss med att bara se slottet utifrån. 

Därefter strosade vi runt i Helsingör som är en mycket charmig stad med gågata och många trånga fina gränder. Vi gick in i en charmig ostbutik som imponerade med sitt fantastiska utbud som var supersnyggt exponerat, riktigt inbjudande! 

Ett annat charmigt  ställe var Pizzeria Pakhusets innergård där tog en drink innan det var dags för mat. Ett tips är att förboka bord om du villl vara säker på att få plats på en av de mest populära restaurangerna om du tex är här i semestertider. Vi ville inte vara bundna av någon tid och hade därför inte gjort det.Min svåger och svägerska rekommenderar ett  ställe som heter Köbenhavnaren som också har en fin innergård . Tyvärr fanns det  inte någon möjlighet att få bord där sponatant så vi fick leta runt ett tag. Till slut hamnade vi på restaurang Strandborg nere vid hamnen. De  erbjöd 3 ”ospecifierade smörrebröd” med öl & snaps  för 115 Dkr.  Det var ingen gourmetmåltid men absolut  värt pengarna- helt ok och fräsch på bra läge ute på deras veranda. Vi strosade lite till innan vi fortsatte med tåget till Rungsteds kyststation där målet var Karin Blixens museum.

Rungstedt - Karin Blixen 

Ofta stannar man på Lousianna konstmuseum men denna gången ville vi se något annat. Museet är inrymt i Karin Blixens barndomshem där hon tillbringade sina sista år. Det är ca 15 minuters promenad till Blixens gård. Den närmsta vägen är inte så lätt att hitta men säkert den trvligaste vägen då den går förbi ängar och hagar, därefter kommer man in i skogen. 

Det blev ett trevligt besök på ett annorlunda museum. Karin Blixen liv var helt klart både spännande och dramatiskt. Själv är min första bekantskap med denna kvinna genom filmen Mitt Afrika som var mycket bra. 

Nörreport, Köpenhamn

Sista stopp för vår del blev Nörreport och sedan en promenad till Gråbröderstorget där vi provade restaurang Amalfi. Deras uteservering med röd-vitrutiga dukar ser inbjudande ut och italiensk mat är alltid rätt. Maten var god, och servicen trevlig och uppmärksam men smakupplevelsen inte över förväntan. 

Slutligen tog tåget hem från Huvudbangården - mycket nöjda efter en väldigt trevlig utflykt ”Öresund-runt”.