Res klimatsmart - hållbart resande


När jag för några månader sedan bokade in en sommarsemester med flyg och även en tur till Rom i höst så tänkte jag inte alls klimatsmart. Hade jag kunnat boka om min resa i sommar så hade jag valt att tågluffa istället. Nu får jag stå här med en dos av flygskam. 

Resor är min stora passion och jag tänker fortsätta att resa MEN jag kan göra mer undersökningar när jag planerar resan. Jag kan t.ex. göra en klimatberäkning (se nedan) och se till alternativen.

Någonstans måste man börja - bättre sent än aldrig - vad kan du och jag göra för att bli mer klimatsmarta i fortsättningen? Att du som läsare har hamnat här är visar att du också vill dra ditt strå till stacken. Bra!



Greta Thunberg - Tankesmedjan Fores

Jag började googla runt på klimatsmart/hållbart resande och tog fasta på några några enkla råd som Greta Thunberg nämner i en artikel i Expressen.   
Två av hennes råd lyder:  läs på och lära dig mer samt  sprid information och diskutera med andra. Det är intressant att höra vad andra gör för miljön - om alla hjälps åt så blir världen bättre. Ett av mina bidrag är bl.a. att via denna sidan sprida information. 
Ett annat råd som man kan tänka på är att inte köpa nytt - jag försöker också skänka bort kläder och saker som kan återanvändas. Man kan också äta mer vegetarisk mat.
 Det femte rådet att sluta flyga kommer jag inte att följa - däremot kommer jag att se om det finns för alternativ. Om jag måste flyga så får jag undersöka flygbolagen omsorgsfullt. Det går att göra aktiva, gröna val på flygmarknaden, enligt Mattias Goldmann, tankesmedjan Fores. Förra gången reste jag med SAS och där kan du välja att betala mer för att köpa till miljövänligare bränsle.

På Fores sida kan du hitta mängder av information om klimatfrågan. De ger bl.a. ut ett antal publikationer varje år som är skrivna av forskare. En bok för gemene man är "Klimatinfo för alla"  https://fores.se/klimatinfo-for-alla/ 
Boken ska bidra till en mer faktabaserad klimatdebatt, ge dig bättre förståelse för din klimatpåverkan och konkreta exempel på vad privatpersonen, Sverige och världen kan göra för att klara klimatomställningen. 

Klimatsmartsemester.se

På denna sida kan du klimatberäkna din semester genom några klick. Du kan också få inspiration och tips på olika typer av semestrar och se vad de har för klimatpåverkan. Mycket bra upplägg - jag blev riktigt inspirerad av många förslag.

Bakom sidan står nätverket Klimatsmarta semestrar som består av forskare, offentliga organisationer och turismaktörer i Göteborg och Västsverige med syfte att gemensamt adressera turismens bidrag till klimatförändringarna. Nätverket är kopplat till Centrum för turism vid Göteborgs universitets och Mistra Urban Futures. 

Här kan du inte bara klimatberäkna din semester - du kan också läsa mer om turism och hållbarhet, som är baserad på internationell och skandinavisk forskning om turism. 


Föreningen Medveten Konsumtion Sverige

 Medveten Konsumtion är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening, som har sitt säte i Stockholm men är verksam över hela Sverige. Här kan du få inspiration och utbildning om hur du som konsument i din vardag, på din arbetsplats eller ditt företag kan göra mer hållbara och medvetna val genom enkla råd och tips. Forskningen visar att många vill konsumera mer hållbart, men vet ofta inte hur.  På hemsidan kan du ta del av deras råd & tips eller använda deras gratistjänst - Ekoguiden för att hitta schyssta eko-reko ställen i din stad.

Alexandra Davidsson är generalsekreterare på föreningen Medveten konsumtion. 

Så här kan du resa mer klimatsmart, menar Alexandra

- Ta tillvara på de smultronställen som finns nära. Fundera på om du måste åka iväg långt för att semestra. Det finns ofta mycket att upptäcka närmare än du tror. Gör dagsutflykter med cykel, åk ut i skärgården/på landet/gå ut i skogen.

- Om möjligt; res med tåg eller buss till ditt resmål - tänk så mycket ni får se på vägen! Boka din tågbiljett ut i Europa via Interrail.

- Om du vill resa långt bort, fundera på om du kan vara borta lite längre och resa mer sällan?

- Välj ett boende som är miljömärkt eller har ett genomtänkt miljöarbete. Efterfråga särskilt detta för att uppmuntra miljötänket.

- Kolla om du kan låna en resväska istället för att köpa en ny. Om du behöver en ny resväska, tänk på att köpa en av god kvalité som är miljövänlig och hållbar.

- Läs på och var kritisk till arrangörer som säger sig vara miljövänliga och erbjuder ekoturism - det finns många seriösa arrangörer men det kan också vara fråga om greenwashing, att de utger sig för att vara någonting annat än de är.

- Ladda ner biljetten digitalt och spara in på onödigt papper.

Föreningen Medveten Konsumtions tips för en medveten utlandsresa

Före resan

  • Välj tåg eller buss inom Europa. Åk gärna buss i Polen, Tjeckien, Ungern och Tyskland då stor andel av elen som försörjer tågen där kommer från kolkraft.
  • Om du ska flyga, välj ett flygbolag som har kollektivavtal och som garanterar bra arbetsvillkor. Charterflyg är bättre än reguljärflyg då det oftast är högre beläggning och mindre mellanlandningar.
  • Fundera på om du inte kan göra en enda långresa istället för flera korta.
  • Välj ett boende med ett genomtänkt miljöarbete eller miljömärkning. Ta reda på vilka arbetsförhållanden som finns där du bor på.
  • Var kritisk till och ta reda på fakta när researrangörer lockar med "ekoturism" och unika naturupplevelser. Ibland är denna typ av turism inte bra för djur och natur, speciellt om den blir för storskalig. Seriös ekoturism kan å andra sidan leda till att skydda unik natur och kultur när det går att tjäna pengar på att värna om det.

Väl på plats

  • Köp lokalproducerad mat och dryck, samt frukt och grönsaker anpassade efter odlingssäsong.
  • Kan man ej dricka kranvattnet på resmålet, köp större flaskor.
  • Sopsortera om möjligt.
  • Ät på lokalägda restauranger och bo på lokalägda hotell. Undvik all inclusive eftersom de oftast ägs av utländska ägare och lite av inkomsterna går till landet.
  • Ta dig runt med kollektivtrafiken. Gå och cykla. Undvik inrikesflyg.
  • Tänk på att det i vissa länder är vattenbrist. Slösa inte på vattnet, ta korta duschar.
  • Köp inte koraller, elfenben, fågelägg eller annat som kan tänkas vara en produkt från tjuvjakt eller liknande.
  • Undvik att köpa utflykter som innebär utnyttjande av djur som till exempel elefantridning, då djuren oftast behandlas väldigt illa.

Kanske du vill ha inspiration till en bussresa? Klicka på bilden för att komma till Nettbuss!


Kan du hjälpa mig att sprida värdefull information om hur och vad vi kan göra som klimatsmarta resenärer?

Har du t.ex. tips på en studie eller en intressant artikel som du vill dela med dig av? Kontakta gärna mig!